— Dessverre er ikke Kjell Nupen med oss lenger, men vi driver videre i hans ånd, sier dronning Sonja til vg.no.

Torsdag åpnet dronningen en utstilling på Waldemarsudde i Stockholm. Utstillingen er en frukt av samarbeidet hun har hatt med kunstneren Kjell Nupen fra Kristiansand, som døde 12. mars i år. Dronningen gikk i perioder i lære i Nupens verksted.

Dronning Sonja og kunstner Ørnulf Opdahl. Sammen med Kjell Nupen etablerte de et kunstnerstipend i 2011. Det er kunstnere som har vunnet prisen eller vært nominert til den som nå nå stiller ut bilder i Stockholm. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / NTB scanpix

— Denne utstillingen ville han vært fornøyd med, påpeker dronningen.

Etablerte stipend sammen

Dronning Sonja etablerte i 2011 et kunstnerstipend i samarbeid med kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opedahl. Stipendet er den største prisen innenfor grafisk kunst internasjonalt.

Torsdag åpnet en utstilling av årets vinner av stipendet, danske Svend-Allan Sørensen. Også vinneren fra 2012 stiller ut bilder, Tiina Kivinen fra Finland. I tillegg stilles det også ut bilder fra andre som har vært nominert til prisen.

400.000 kroner

Årets vinner fikk 400.000 kroner i stipend:

— Det er mye penger for en kunstner. Prisen er oppmuntrende og gir muligheter, kommenterer Svend-Alland Sørensen.

- Stolt

Stiftelsen H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend skal fremme interessen for grafisk kunst. Annet hvert år deles "Queen Sonja Print Award" ut.

— Kjell var en fantastisk pådriver for å få til denne prisen. Jeg hadde i mange år en drøm om å få til en kunstpris. Jeg trodde den skulle omhandle maleri, men så ble det grafikk. I dag er jeg veldig stolt over å vise fram det vi har fått til, sier dronningen til VG.