Bankene kutter renten og skjerper konkurransen om lånekundene. Likevel: Bare én av tolv har byttet bank det siste året.

— Det kan jo skyldes at kundene er fornøyd med banken sin, sier konserndirektør Trond Bentestuen i DNB.

Han avviser at det er vanskelig å bytte bank og mener den direkte kontakten med en personlig rådgiver er en av grunnene til at norske lånekunder er lojale.

— Det er en enkel sak å bytte bank. Kostnadene er oversiktlige og transparente, sier Bentestuen.

- Komplekst

En undersøkelse Statens institutt for forbruksforskning har gjennomført, tyder på at mange ikke deler denne oppfatningen. Undersøkelsen viser at 16 prosent har skiftet strømleverandør det siste året, mens bare 8 prosent byttet bank.

— Det er mye enklere å bytte strømleverandør enn å bytte bank. Skal du bytte lån, må det tinglyses. Det er også kostnader forbundet med å bytte bank, sa SIFO-forsker Randi Lavik til NTB i helgen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) oppfordret fredag norske låntakere til å vurdere bankbytte for å oppnå bedre betingelser. Hun viste til at bankene gjennomgående går godt, med store overskudd.

— For at konkurransen skal virke, må vi som kunder bruke vår mulighet til å bytte bank, sa hun til NTB.

Også Forbrukerrådet har stilt spørsmål ved hvor enkelt det er å bytte bank. Fagdirektør Jorge Jensen sier enkelte kunder er innelåst med lånet sitt.

— Av de femti beste tilbudene om et vanlig boliglån er det bare seks – og kun fra tre banker – som tilbys uten noe som helst krav om fordelsprogram eller andre bindinger, sier han.

Penger å spare

Eksperter har en stund varslet at et rentekutt i de største bankene ville komme, og denne uken slo spådommen til. DNB satte tirsdag ned lånerenten med 0,35 prosentpoeng. Nordea kutter 0,2 prosentpoeng og også Skandiabanken setter ned sin rente med 0,15. Sistnevnte tilbyr nå en effektiv rente helt ned i 3,25 prosent, melder Dagens Næringsliv. I Nordea er den beste nominelle renten 3,3 prosent, melder Hegnar.

DNBs beste boliglånsrente blir 3,1 prosent etter renteendringen. Den prisen gjelder for Akademiker-medlemmer under 34 år. De nye prisene gjelder allerede fra i overmorgen for nye lån. Retningslinjer gjør at de først fra midten av desember vil gjøres gjeldende for eksisterende kunder.

— Det er stor rift om boliglånskundene, sier Bentestuen i DNB.

Han avviser at myndighetenes nye og strengere kapitalkrav er innfridd.

— Vi må fortsatt bygge egenkapital. Nå har vi en egenkapital på rundt 120 milliarder kroner. Den må opp til 140 eller 150 milliarder for å nå kravene som er satt, sier han.