riks000769143-MVGQdI3mDp.jpg Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap
riks000769200-9lSJdt3HRe.jpg Foto: STEPHEN LAM/Reuters
riks000769204-NIrKExZZsb.jpg Foto: STEPHEN LAM/Reuters
Skjermbilde-n4jZ_cMrMd.jpg Foto: Amundsen, Geir

Det var ikke bare to stykk nye Iphone Apple trakk sløret av tirsdag kveld. Det viste seg nemlig å være hold i ryktene om en smartklokke.

Men nei, navnet ble hverken Iwatch eller Itime, det nye eplebarnet har fått navnet Apple Watch. Smartklokken som Apple-sjef Tim Cook beskriver som et «nytt kapittel i Apples historie».

Klokken er firkantet og ikke rundt slik eksempelvis Motorola 360, og skjermen er av safirglass.

riks000769143-MVGQdI3mDp.jpg Foto: NTB Scanpix

Brukergrensesnittet er nytt, og man manøvrerer både på trykkskjermen og ved å skru på et eget hjul, eller «digital krone» som Apple kaller det, som sitter på siden. Der sitter også en egen knapp som styrer kommunikasjonsappen som skal gi enkel tilgang til Twitter og Facebook.Lading skjer ved hjelp av en magnetisk ladekontakt, type induksjonslading.

Apples smartklokke kommer i tre ulike versjoner, en standard, en sportsversjon og en i 18 karat gull. Det skal kun være snakk om designforskjeller. Innmat og funksjonalitet later til å være den samme.

Apple-sjef Tim Cook under Apple Watch-lanseringen. Foto: NTB Scanpix

De to medfølgende fitnessappene Activity og Workout benytter seg av klokkens innebygde gyroskop og akselerometer. Men GPS-info må den hente fra mobilen.Apple Watch skal også fungere med Apple Pay, ved at man kan holde klokken inntil en betalingsterminal. Og kunne brukes som fjernkontroll til Apple TV.

Når den kommer i butikken? Tidlig i 2015, sier Apple, og rekker med det ikke årets julenisse. Prisen i USA er satt til 349 dollar.

Les også:Nå kommer de pin-løse bankkortene!

— Ikke spesielt imponert

Mangeårig teknologijournalist i Teknisk Ukeblad, Odd Richard Valmot er ikke spesielt imponert over smarttelefonen til Apple

— For å si den sånn så ble jeg mer imponert over de nye smartklokkene Samsung, Sony og LG nylig viste frem. Apples klokke virker rett så stor, og vi fikk ganske lite teknisk informasjon om hvordan den fungerer og hvor god batteritiden er. På den annen side er Apple kjent for å være særdeles gode til å koble enhetene sine sammen i et økosystem. Det kan bli avgjørende.

riks000769204-NIrKExZZsb.jpg Foto: STEPHEN LAM/Reuters

Mobiltester og redaktør i HjemmePC, Hallvard Lunde, mener Apple Watch virker lovende.— Den har mange interessante funksjoner, som støtte for den nye mobile betalingsløsningen Apple Pay og «fitnes»-funksjonene. Men om den kommer til å endre alt er litt tidlig å si.

Han viser til at erfaringene med smartklokker så langt har vært varierende.

— Vi har gode erfaringer med Galaxy Gear-klokkene fra Samsung, men mindre god erfaring med LGs smartklokke som bruker Android Wear. Vår erfaring så langt med smartklokker tilsier at en smartklokke må kunne stå på egne ben og ha egne funksjoner med en reell nytteverdi. Dersom den bare blir en ekstraskjerm for funksjoner som du ellers har på mobilen, så blir det til at man likevel bruker mobilen, sier Lunde.

- Et gjennomtenkt produkt

— Førsteinntrykket etter å ha sett Apple Watch er at Apple tydelig skiller seg ut fra konkurrentene både når det gjelder brukergrensesnittet og designen på selve klokken. Det at de innfører et navigasjonshjul som erstatter mange fingerbevegelser som ville vært ganske klønete på en såpass liten skjerm, tyder på at dette er et gjennomtenkt produkt, sier fagredaktør i mobilnettstedene Amobil og Mobilen, Kurt Lekanger

Han mener det set store spørsmålet er om dette er produktet som vil få smartklokker til å ta av.

- Ingen av konkurrentene har fått det helt til ennå, selv om det har kommet mange spennende produkter det siste året, Lekanger.

Les også:

Samsung og LG med nye smartklokker

Les også: Men det var skjerfmannen som stjal Apple-showet