— Den såkalte internasjonale koalisjonen for å bekjempe ISIL-gruppen er innhyllet i skarpe motsetninger, sier Marzieh Afkham, talskvinne i det iranske utenriksdepartementet. Hun føyer til at det er stor bekymring knyttet til hvor seriøse landene kommer til å være når det gjelder å bekjempe «de grunnleggende årsakene til terrorisme».

Hun anklager også enkelte medlemmer av koalisjonen for å være «økonomiske og militære støttespillere til terrorister i Irak og Syria».

Blant landene som USA ønsker skal delta i kampen mot den ytterliggående opprørsgruppa, er Saudi-Arabia, som regnes som en av Irans fremste fiender i regionen.

Mens Saudi-Arabia er et sunnimuslimsk kongedømme, styres Iran av et sjiamuslimsk prestestyre. Iran støtter også Syrias president Bashar al-Assad.

I uttalelsen fra Iran blir ikke talen som USAs president Barack Obama holdt natt til torsdag, nevnt. I talen gjør Obama rede for USAs videre strategi i kampen mot IS. Her tar han til orde for at en rekke land i regionen skal delta i en bred koalisjon mot IS. (©NTB)