DAMASKUS: Det opplyser flere kilder til nyhetsbyrået Reuters og TV-nettverket Al Jazeera mandag kveld.

I forslaget oppfordres partene i krigen i Syria til å inngå en avtale om våpenhvile innen middag 26. februar, slik at den kan tre i kraft lørdag 27. februar, opplyser en vestlig diplomatkilde. Den omfatter naturligvis ikke IS og Nusrafronten, som FN definerer som terrororganisasjoner.

USAs utenriksminister John Kerry har sagt at USA og Russland i prinsippet er enige om vilkårene for en stans i kamphandlingene.

Møte i Saudi-Arabia

For at avtalen skal fungere, må den respekteres både av Assad-regimet og en rekke opprørsgrupper. Den må også få grønt lys av land som Iran og Saudi-Arabia.

Riad Hijab, en tidligere syrisk statsminister som nå leder den saudistøttede syriske opposisjonen, bekrefter at en «foreløpig avtale om en midlertidig våpenstillstand» er inngått for Syria. Det melder den opposisjonsvennlige syriske fjernsynskanalen Orient TV.

Avtalen skal skje «i tråd med internasjonale garantier», opplyser Hijab. Hans allianse av syriske opposisjons— og opprørsgrupper møttes mandag i Saudi-Arabia for å diskutere den amerikansk-russiske våpenhvileplanen.

Krigsforbrytelser

Siden regimet og deler av opposisjonen for over to måneder siden sa ja til å delta i FN-støttet fredsprosess, har den brutale krigen i Syria blitt enda blodigere.

Regimet og IS begår grove forbrytelser mot menneskeheten mens verden er handlingslammet, heter det i en ny FN-rapport som ble offentliggjort mandag.

– Avskyelige brudd på menneskerettigheten og folkeretten fortsetter med uforminsket styrke, forverret av åpenbar straffrihet, skriver FNs uavhengige granskingskommisjon for Syria i sin siste rapport.

Forpliktelsene i FNs sikkerhetsråds Syria-resolusjoner er i stor grad ignorert, heter det videre.

– Forbrytelser mot menneskeheten begås fortsatt av regjeringsstyrker og av ISIS (IS). Krigsforbrytelsene er voldsomme, skriver FN-panelet.

Bombeangrep

Russiske bomber som siden i fjor høst har regnet over syriske opprørere, har forverret de allerede voldsomme lidelsene og ødeleggelsene i Syria.

Søndag tok IS ansvar for en rekke blodige angrep i hovedstaden Damaskus og den regjeringskontrollerte storbyen Homs 16 mil lenger nord.

Bombene tok livet av totalt 184 mennesker, deriblant minst 114 sivile, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). I begge byene rammet angrepene boligområder der flertallet av befolkningen er sjiamuslimsk eller alawitter.

Ikke siden folkeopprøret i Syria startet i 2011, har så mange blitt drept av bomber på én og samme dag, ifølge eksilgruppa.

Obama og Putin

Kerry sa søndag at han mener en avtale om stans i kamphandlingene, kan være klar i løpet av noen dager.

– Vi er faktisk nærmere en våpenhvile enn vi har vært før, sa USAs utenriksminister John Kerry.

Men han understreket at han ikke forventer noe vendepunkt på bakken med det første.

– Opposisjonen har gjort det klart at de er fast bestemt på å slå tilbake, sier Kerry.

Planen er at USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin en av de neste dagene skal snakke sammen for å spikre avtalen, sa utenriksministeren.