Svein Harberg mener skolen må jobbe mot bruk av hijab i skoletiden. Han var en av få som stemte for forslaget på Høyres landsmøte.

OSLO: På Høyres landsmøte stemte han for et forslag om at «barn i grunnskolen skal skjermes fra bruk av hijab i skoletiden».

Harberg sier at han ikke vil ha noe forbud, men mener skolene bør jobbe for at barna ikke bruker hijab når de er på skolen.

— Det er en vanskelig sak, men jeg synes hijab er problematisk siden det så tydelig løfter fram den kulturen barna er fra, mens det ikke er tilfelle hos andre barn. Jeg synes ikke det er naturlig at det skjer så tidlig som i barneskolen, sier Harberg til Fædrelandsvennen.

Harberg sitter på Stortinget for Aust-Agder og leder Stortingets barne- og familiekomite. Han mener bruk av hijab er problematisk siden alle skal møtes på lik linje i den offentlige norske skolen.

Forslaget falt

Forslaget som kom fra Nord-Trøndelag Høyre falt. I Aust-Agders delegasjon var det kun Svein Harberg og Einar Holmer-Hoven som støttet det.

Harberg mener det skyldes at mange tolket det som et forslag om forbud.

— Men det er det ikke, og jeg mener ikke at vi skal legge oss opp i det som skjer hjemme. Dette gjelder det som skjer i skoletiden.

Som andre

Harberg minner om at det i forslaget også stod at Høyre skal jobbe for at innvandrerbarn, og spesielt jenter, får delta i skole- og fritidsaktiviteter på lik linje med andre barn.

— Jeg mener vi skal være tydelige på at skolen skal være en arena der alle barn operer på like vilkår. Det er det dette forslaget gikk ut på, sier Harberg.

— Hvordan synes du skolene skal jobbe mot bruk av hijab uten å forby det?

— Jeg synes de skal jobbe med holdninger om at plagg som er knyttet opp mot religion skal vi skjerme barn mot i skoletiden. Hva som skjer hjemme, har vi ikke noe med. Skolene må ta det opp uten at det blir utøvet noe press.

Ikke flertall

På landsmøtet gikk flere delegater på talerstolen og argumenterte mot forslaget. De mente det var en for sterk inngripen i elevenes frihet og at det kunne virke mot sin hensikt.

— Skolen er den beste arenaen for å få til integrering, og jeg mener at det fortsatt skal være slik. Siden jeg er liberal, mener jeg ingen skal tvinges til å bære hijab, men det er også defor jeg ikke vil støtte et forbud, sa Mudassar Kapur fra Oslo Høyre.