Det går fram av en risikoanalyse Sørlandet sykehus har utarbeidet, som Fædrelandsvennen har fått innsyn i. Her står det blant annet at taksøyler kan svikte, og dersom sikringer går i det underdimensjonerte elektrisitetsanlegget på det mest kritiske punktet i en operasjon, vil det være en «rød» situasjon.

— En «rød» situasjon kan bety at en pasient kan komme i en livstruende situasjon, sier Øystein Kilander, som har deltatt i utarbeidelsen av risikoanalysen. Han var sykehusets byggesjef da fire av operasjonsstuene ble fullstendig ombygget og modernisert i 2013. Nå er han konsulent for utbedring av de siste åtte.

Taksøyler inneholder tilførsel av både strøm og gass og tilknytning til internett. Dersom en av de gamle IT-kablene ryker betyr det også at den kontinuerlige overvåkingen av pasienten under operasjonen svikter.

Skader personalet

Siden søylene er gamle, fins det ikke reserverdeler, og de er plassert slik at personalet skader seg på dem under arbeidet, framgår det av analysen.

— Vi sliter i det daglige når vi har nedslitte lokaler og dårlig utstyr, men vi jobber bare med utstyr som er 100 prosent forsvarlig. Samtidig må vi stadig oftere drive med forebyggende tiltak og reparasjoner. Det er kostbart å drive slik med mye plunder og heft, og vanskelig å utnytte kapasiteten på operasjonsstuene optimalt, sier Kilander.

Ikke pasientskader

Ingen pasienter skal ha blitt skadet som følge av problemer på operasjonsstuene. Det opplyser avdelingsleder Astrid Mathiassen ved operasjonsavdelingen:

— Det har ikke forekommet at pasienter er blitt skadet, men det har skjedd at operasjoner er blitt utsatt fordi teknisk utstyr har sviktet, sier Mathiassen.

— Det er frustrerende for helsepersonell å jobbe under slike forhold, sier Kilander.

Kritisk

Det elektriske anlegget er fra da sykehuset ble bygget i 1990, og ikke tilpasset dagens behov. Det er heller ikke etablert nødstrøm til operasjonsstuene. Så dersom strømmen ryker, kan strømmen bli borte i opptil 25 sekunder. Skjer dette i en kritisk fase av operasjonen kan pasienten være i livsfare, framgår det av risikoanalysen.

— De sekundene er lange for en kirurg som er i en kritisk fase av operasjonen, sier Kilander.

Ventilasjonssystemet er også så dårlig at det er økt risiko for infeksjoner på pasienter under operasjoner, dører står åpne og bryter dermed med brannkrav. Vegger og gulv er dessuten, ifølge rapporten, så slitte at det er vanskelig å holde dem så rene som trengs i forbindelse med operasjoner.

Utbedre

Teknisk sjef Øystein Tharaldsen ved Sørlandet sykehus sier det er bevilget fire millioner kroner for å utbedre de mest alvorlige forholdene midlertidig. Foto: Torstein Øen

Sykehuset blir nå nødt til å utbedre de mest kritiske punktene fra analysen. Teknisk sjef Øystein Tharaldsen ved Sørlandet sykehus sier det er bevilget fire millioner kroner for å utbedre de mest alvorlige forholdene midlertidig.— Arbeidet begynner 13. juni og målet er at dette skal være forsvarlig midlertidig inntil vi får penger til å gjøre en ordentlig oppgradering av resten, sier Tharaldsen.

Teknologidirektør Per W. Torgersen skriver dette i en mail om når en slik oppgradering kan finne sted:

— Det er ikke konkrete og finansierte planer for en større oppgradering av operasjonsavdelingen i Kristiansand. De nærmeste årene må flere mindre tiltak sannsynligvis gjennomføres innenfor våre ordinære budsjetter.