KRISTIANSAND: Januar og februar er for mange de tyngste månedene i året. Selv om sola snudde allerede 21. desember, har vi fortsatt lang tid igjen i mørket. Mange sliter med å stå opp, energien er på bunn, og depressive tanker kommer snikende.

Flere undersøkelser tyder på at fem til ti prosent av befolkningen lider av vinterdepresjon, og at det muligens er dobbelt så mange som opplever en mild versjon av lidelsen. Listen over symptomer er lang, men noen av de vanligste kjennetegnene er mangel på energi og tiltak, tretthet og økt søvnbehov, økt matlyst, liten sosial aktivitet og depressive tanker.

– Kom dere ut

HOLDER KURS: Eli Stålesen hjelper unge studenter gjennom tider med tunge tanker og depresjon. Foto: Torstein Øen

Eli Stålesen er psykoterapeut, og holder kurs i depresjonsmestring for studenter tilknyttet Studentsamskipnaden i Agder, sammen med kollega Hellen Saga. Hun påpeker at vinterdepresjon faller inn under mild og moderat depresjon, og at følgende kan være årsaken til at nordmenn blir nedstemte på vinterstid:– Det er mørkt når vi reiser til og fra jobb, vi er i mye mindre aktivitet enn ellers, og frisk luft blir det lite av. Det er så viktig å komme seg ut!

Også kostholdet kan ha en innvirkning, forklarer Stålesen:

– Vi ser en tydelig sammenheng mellom kosthold og depresjon. D-vitamin og fet fisk er spesielt viktig å få i seg nå i vinterhalvåret.

Lys og trening

I de senere årene har det kommet flere produkter på markedet som angivelig skal hjelpe mot vinterdepresjon. Det er lyset som regulerer døgnrytmen vår, og når solen på vinterstid står sent opp og går tidlig ned, vil derfor døgnrytmen forstyrres. Lamper som sender ut naturlig lys har vist seg å fungere for noen, og Stålesen avslår ikke at dette kan ha en positiv effekt.

– Lysbehandling fungerer for noen, mens for andre kan mosjon hjelpe. Mennesket er litt forskjellig skrudd sammen, og det som fungerer for noen er ikke nødvendigvis til hjelp for andre.

Kurser studenter

Eli Stålesen og SiA Helse (Studentsamskipnaden i Agder) tilbyr studenter samtaler og kurs i depresjonsmestring. Tilbudet blir ifølge Stålesen tatt godt i mot av studentene:

– Studentene kommer ofte til en ny by, rett fra foreldrenes hjem, og med puter sydd godt inn under armene. Å ta vare på seg selv alene for første gang, spesielt når det blir vinter og mørkt, er ikke like lett for alle. I tillegg til at mye er nytt er dette en naturlig overgangsfase i livet som kan være utfordrende. Bekymringer for familie og søsken er ikke uvanlig.

At tilbudet er så tilgjengelig blir også godt mottatt av studentene:– Det er dyrt og ofte lang ventetid på hjelp fra psykolog i det offentlige. Hos oss kan de stikke innom, eller bestille time uten like lang ventetid.

I kurset i depresjonsmestring bruker Stålesen først og fremst kognitiv terapi som metode, i tillegg til å gjøre deltakerne bevisst på hvorfor de tenker som de gjør.

– Å bli klar over hva du tenker og hvordan tankene styrer deg i en gitt situasjon, er svært viktig for å gjøre endringer og å bli frisk, forteller hun.

Det høres kanskje komplisert ut, men Stålesen har også andre tips som kan gi glede i en litt tung vinterhverdag:

– Kanskje det kan hjelpe å utforske nye ting, synge for deg selv, spise god mat, eller å dagdrømme litt?