Fædrelandsvennen gjengir tirsdag 26. januar en Aftenposten-artikkel der han sauser sammen sitater fra The Sunday Times, referanser til EU-parlamentet og norske bistandspenger til en grøt med følgende konklusjon: Ingen vet hvordan 30 norske bistandsmilliarder virker.

Artikkelen bygger på det en sentral EU-politiker sier og følges opp med en generell påstand om at det også i Norge er stor tvil om virkningen av de over 30 milliarder kroner i året som går til bistand.

Nei, det stemmer ikke. Vi vet at svært mange tiltak virker etter hensikten. Vi rapporterer resultater, etterprøver og evaluerer. Men vi vet også at det er stor risiko, at ikke alt fungerer og fremfor alt at innsatsen er vanskelig å måle.

Det er riktig at Riksrevisjonen har vært kritisk til flere prosjekter, bl.a. innen styresett og ren energi. Men det er noe helt annet enn at milliarder sløses bort, som det står i overtittelen.

Vi diskuterer gjerne hvordan bistandskroner skal brukes, men helst basert på noe annet enn en sammenblanding av revisjonsrapporter, EU-synspunkter og påstander.