RENA/OSLO: En soldat omkom i en ulykke med et pansret personellkjøretøy under en øvelse i Rena leir tirsdag. – Alt som kunne gjøres for å redde henne ble gjort, sier Forsvaret.

En kvinnelig soldat ble rygget ned av en panservogn under øvelsen i Hærens leir på Rena i Hedmark klokken 15.15 tirsdag.

— En lege fra leiren var raskt på stedet, og luftambulanse ble tilkalt. Men livet sto ikke til å redde, og hun ble erklært død rundt en halvtime etter hendelsen, forklarte Dag Stølan, stabsoberst og nestkommanderende i Forsvarets brigade nord, på en pressekonferanse i Rena leir tirsdag kveld.

Kvinnen tilhørte et kompani på rundt 60 soldater fra en ingeniørbataljon ved Skjold leir i Nord-Norge. Troppene var i Rena leir i Hedmark for å øve på forsering av vassdrag da ulykken inntraff.

Ulykken involverte et M113 pansret personellkjøretøy, den vanligste panservogntypen i Forsvaret.

- Alt ble forsøkt

Den omkomne kvinnen, som var i 19-20-årsalderen, var vernepliktig soldat og kom inn til tjeneste i januar i år. Hun var opprinnelig fra Akershus. Forsvaret mener alt som kunne gjøres for å redde soldaten ble gjort.

— Legen var raskt på plass, og alle tilbakemeldingene vi har fått tilsier at alt som var mulig å gjøre ble gjort, sier oberst Stølan.

Han understreket under pressekonferansen at de vil gjøre det de kan for å støtte kvinnens familie etter ulykken.

— Dette er en meget trist dag. Vi vet at det etterlates en familie i sorg etter dette, og våre tanker går til dem. Vi vil sørge for at de ivaretas på best mulig måte.

De andre soldatene i kvinnens kompani var tirsdag samlet for å bearbeide ulykken, og på kvelden var et kriseteam på vei til leiren.

— Alle de involverte, spesielt de som opererte den aktuelle panservognen, vil få grundig oppfølging, sier presse- og informasjonsoffiser Thor Anders Sognli ved Østerdal garnison til NTB.

Ulykkeskommisjon opprettes

Politiet gjorde tirsdag ettermiddag undersøkelser på øvingsområdet Rødsmoen.

— Vi har gjort noen foreløpige undersøkelser og sperret av området. Politiet, Forsvaret og Arbeidstilsynet vil sammen etterforske ulykken fra onsdag, sier operasjonsleder Trond Ola Berg i Hedmark politidistrikt til NTB.

Forsvaret har nedsatt en egen undersøkelseskommisjon til etterforskningen.

— Vi tar sikkerhet svært alvorlig, men det er dessverre slik at mye av aktiviteten i Forsvaret er forbundet med en viss risiko. Om denne hendelsen vil påvirke vår aktivitet på sikt gjenstår å se. Vi avventer om undersøkelsene viser at det er ting som kan gjøres annerledes sikkerhetsmessig under gjennomføringen av slike øvelser, uttalte oberst Stølan under pressekonferansen.