De rødgrønne regjeringspartiene må nå slåss drabelig for å beholde flertallet. På Aftenpostens politiske meningsmåling for august er det soleklart ikke-sosialistisk flertall. Sammenlagt har opposisjonen 89 mandater, mens regjeringspartiene bare har 80. Nøyaktig en måned før stortingsvalget ser den sittende flertallsregjeringen ut til å ryke. Det mener i hvert fall sentrale politikere på den ikke-sosialistiske siden, skriver Aftenposten.no.

– Ja, sjansen for regjeringsskifte er stor. Hvis det blir borgerlig flertall, og de tre partiene Høyre, KrF og Venstre er større enn Frp, mener jeg det er naturlig at disse danner regjering. I denne målingen er de tre større enn Frp, fastslår Venstre-leder Lars Sponheim.

Men bare så vidt. Kombinasjonen av Høyre, KrF og Venstre har 45 mandater mens Frp har 44. Få oversikt: Meningsmålinger, mandater og representanter

Metodikken som – ifølge Sponheim – kan gi borgerlig trepartiregjering, er følgende: Det fremmes mistillitsforslag mot den rødgrønne regjeringen under trontaledebatten, dersom statsminister Jens Stoltenberg ikke har trukket seg.

– Hvis han ikke har trukket seg, vil det være for å tvinge frem hva Frp vil gjøre. Uansett må Frp-leder Siv Jensen bestemme seg for om hun vil stemme for mistillitsforslag, eller om hun vil sikre Ap-regjeringen fortsatt levevilkår.

– Men er ikke dette å gjøre opp regning uten vert? Frp vil jo ikke støtte en regjering de selv ikke er med i?

– Det krever flertall for å kaste en regjering, men ikke å støtte en regjering. Vi kan få en mindretallsregjering som skaper fornuftige løsninger i Stortinget, mener han.

Prøv vår valgomat her

Ap, som går markant ned i forhold til junimålingen, ligger allikevel på samme nivå som valgresultatet sist. Partiet bedyrer at det vil kjempe for å beholde flertallet:

– Målinger går opp og ned. Det er ennå lang tid til valget, og vi skal gjøre alt vi kan for å mobilisere dem som ønsker fortsatt flertallsregjering, sier Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg.

Ellers er denne målingen bedre for Høyre enn både valgresultatet for fire år siden og junimålingen. Men her spriker flere målinger.

– Vi har merket et taktskifte og at vi har fått vinden i ryggen. Dette er nok en måling som bekrefter at folk vil skifte ut denne regjeringen. Da mener jeg at det lukter et regjeringsskifte til høsten, ingen tvil om det. Men det er viktig at velgerne holder i fem uker til, sier Høyre-leder Erna Solberg.

– Det er fortsatt ikke klart hva slags regjeringsalternativ som foreligger?

– Blir det borgerlig flertall, må alle være ansvarlige for at stemmene på borgerlig side blir brukt til å få et skifte.