Bjørn Sundquist i hovedrollen og mye medieoppmerksomhet til tross — filmen «Jernanger» gjør ikke noe kjempebyks på besøksstatistikken etter premierehelgen.

Ifølge Filmweb.no hadde den kun 8259 besøkende i løpet av helgen.

- Mest sett og best likt

Produsent Maria Ekerhovd i bergensbaserte Kong Film er likevel fornøyd:

— Det eksakte tallet for åpningshelgen er 10.968 besøkende. Filmweb har ikke med tallene fra Tromsø Internasjonale Filmfestival. Der var «Jernanger» den mest sette og best likte filmen - alle forestillinger var utsolgt og vi vant publikumsprisen, sier Ekerhovd.

Tallet på besøkende ligger uansett langt under storfilmer som «Max Manus» og «Død snø». Sistnevnte solgte over 40.000 billetter første helgen.

Ekerhovd har ikke sans for sammenligningen:

— Det blir helt feil. «Jernanger» er en annen type film, der målgruppen ikke løper til kinoen samme helg. Vår målgruppe er avhengig av «word of mouth», og vi ser at de som har sett filmen er veldig fornøyd, det er allerede en stigende kurve på besøkstall.

- Bør leve lenge

«Jernanger» bør heller sammenlignes med en film som «deUsynlige», mener Ekerhovd. Fjorårets film fra Erik Poppe delte også kritikerne i to leirer, i likhet med «Jernanger».

— «deUsynlige» hadde 12.000 i åpningshelgen og endte på rundt 100.000 besøkende. «Jernanger» er en film som bør leve lenge på kino, mener Ekerhovd.

«Jernanger» er spilt inn i Stavanger og regissert av byens egen Pål Jackman. Den er Jackmans første spillefilm etter debuten «Detektor» fra 2000. - Kommer til å gå fint

Kritikerne ga filmen en svært blandet mottakelse. Fra terningkast to i VG til en klokkeklar sekser i ungdomsbladet Spirit.

Produsent Ekerhovd er naturlig nok mest opptatt av de gode anmeldelsene.

— På Dagbladet og VG er det allerede masse publikummere som har blogget og sagt seg uenige med kritikken. Dette er en publikumsfilm, og når publikum får gjort seg opp sin mening tror jeg dette kommer til å gå fint.

Kinotoppen helgen 16.01.-18.01. (Antall besøkende i parentes)

1. Max Manus (62861)

2. Død Snø (19922)

3. Twilight - Evighetens kyss (16237)

4. Yes Man (9654)

5. Jernanger (8259)

6. Madagaskar (8201)

7. Revolutionary Road (7623)

8. Australia (6651)

9. Historien om Despereaux (6556)

10. Beverly Hills Chihuahua (4688)