KRISTIANSAND: – Det var julekveld da han kom hjem, og vi fikk gaver. Men vi visste at det ikke varte så lenge, sier Andersen i en reportasje i TV 2-programmet «Aksjon Stine Sofie stiftelse», som sendes på TV 2 i kveld klokken 21.40. – Av og til kunne det snu samme kvelden. Når han hadde fått noe å drikke, så ble han ikke en snill mann. Vi var redde. Det var mye frykt, forteller Andersen.

Rune Andersen fotografert under det åpenhjertige intervjuet med TV 2. Foto: TV 2

Komikeren fra Kristiansand vokste opp i en blokkleilighet på Lund i Kristiansand. Der bodde han med sin mor, far og tre søsken. Faren, som var sjømann, var borte store deler av året. Til Fædrelandsvennen sier Rune Andersen at han valgte å stå fram med sin historie fordi det er så viktig for voldsutsatte barn å få hjelp, og han håper at hans egne opplevelser kan bidra til at andre får hjelp.

Kastet han i veggen som fireåring

I forbindelse med Stine Sofie Senterets åpning i dagholder TV 2 i kveld en direktesendt innsamlingsaksjon til det nye mestringssenteret for voldsutsatte barn. Det er der intervjuet med Rune Andersen kommer frem.

Spesielt én episode som brant seg fast på netthinnen til kristiansanderen. Det skjedde da han var fire år gammel.

– Han slo mamma slik at hun falt i gulvet så det smalt. Hun blødde kraftig og var bevisstløs. Jeg ble veldig redd for mamma. Pappa var over henne, og da, som fire år gammel, hoppet jeg på ryggen hans og prøvde å rive han av. Da kastet han meg i veggen, sier Andersen til tv-kanalen.

Vold og blod på julaften

Moren prøvde flere ganger å sende barna sine bort når faren var voldelig, men faren kom likevel og lette etter dem. Komikeren forteller at moren gikk i krigen for dem, og har følgende å si om julaften-feiringen:

– Det var det samme. Det var vold og blod. Mamma sendte oss ut slik at vi skulle komme oss bort fra dette og være ute en liten stund. Det var rekkehus mellom blokkene, slik at vi kunne se inn i store stuevindu der det var julenisse, de satt rundt middagsbordet og noen gikk rundt juletreet. Vi så gjennom vinduene til andre familier som feiret jul slik det skal være. Jeg husker at jeg tenkte at slik skulle vi også få det, en gang, sier Andersen.

I dette klesskapet gjemte Rune Andersen seg for sin voldelige far. Foto: TV 2

Senteret åpnes lørdag

Stine Sofies stiftelse, som ledes av Ada Sofie Austegard, åpner sitt nye senter for voldsutsatte barn i Grimstad lørdag. Senteret fikk bevilget 15 millioner kroner til oppstarten.

John Are Bjerge Jonassen og Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse gleder seg til snart å se hele det nye mestringssenteret ferdig. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Vi er en liten stiftelse, og satser hele organisasjonen på dette prosjektet. Ferdig utbygd vil senteret koste 75 millioner kroner, sa Austegard til Fædrelandsvennen i denne ukas nyhetsintervju.I april besøkte Fædrelandsvennen senteret, som da var under bygging. Les reportasjen her.

Utover dagen og kvelden vil du finne reportasjer fra åpningen på fvn.no.