KRISTIANSAND: KrF-leder Knut Arild Hareide smilte, delte ut roser og mottok hyllest i vandrehallen på Kristiansand Katedralskole Gimle. Plutselig sto Sigrid Linnerud der. Hun ville ha svar. Skikkelige svar om hvorfor KrF er mot homofile og lesbiske som foreldre. I ti minutter grillet hun Hareide.

— KrF mener absolutt ikke at homofile og lesbiske er dårligere omsorgspersoner enn andre, men vi ser dette fra barnets side. Vårt nei til eggdonasjon og sæddonasjon gjelder både heterofile og lesbiske. Vi skiller ikke der, svarte Hareide.

— Poenget er at vi ikke vil at staten legger til rette for at barn skal vokse opp uten å kjenne sitt biologiske opphav. Barn har rett på en mor og en far. Dette står til og med i barnekonvensjonen, sa han.

Greit å ordne det selv

— Men hvis to lesbiske finner en mann som gir dem et barn da, og som hele tiden er åpne om det. Da kjenner jo barnet sitt biologiske opphav?

— Det har ikke jeg noe i mot, det må de velge selv. Det blir som at enslige velger å få barn. Vi skiller ikke mellom heterofile og homofile.

— Og da kan etterpå den ene moren bli medmor. For barna har jo en kjent far?

— Nei, det vil vi ikke, for da åpner du for at staten er inne og legger juridisk til rette for noe annet enn en familie med far og mor for barnet, svarte Hareide.

- En mindreverdig familie?

hareide9.jpg Foto: Sigrid Linnerud.

— Altså mener du at homofile og lesbiske er dårligere foreldre, og at det er noe galt med slike familier. Min far flyttet ut, jeg bor sammen med mamma. Er vi en mindreverdig familie da?- Nei, på ingen måte. Jeg tenker at vi skal ha respekt for alle familier og alle livssituasjoner, men i KrF tenker vi prinsipielt om dette, og vi mener vi skal legge til rette for at barn kan ha en mor og en far. Vi ser det fra barnets synsvinkel.

— Men hvis dere har så stor respekt og det er greit å vokse opp med enslig mor eller uten far, da blir det jo forskjellsbehandling å holde homofile utenfor?

— Nei, altså. Nå åpnet den forrige regjeringen jeg satt i for adopsjon for homofile i noen spesielle tilfeller. Homofile og lesbiske er akkurat like gode omsorgspersoner som heterofile. Men det er forskjell på å ha respekt for familiesituasjoner og å lage en politikk hvor vi legger til rette for at barn kan vokse opp uten en mor eller en far.

Hareide lei seg

— Under debatten før du kom, kalte KrF-representanten slik adopsjon for et biologisk eksperiment?

— Jeg blir oppriktig lei meg når noen mener vi i KrF nedvurderer homofile og lesbiskes omsorgsevne, eller ikke respekterer den. Det er flott at jeg får anledning til å tilbakevise det. Men det er ikke en voksens rett å få barn, vi setter barnet i fokus.

— Men tror du barnet bryr seg om hvis det vokser opp hos to gode foreldre av samme kjønn. Det finnes mange som vokser opp hos dårlige heterofile foreldre. Hvorfor ikke gi alle samme rettigheter? Konsekvenser blir jo at du ser ned på homofile og lesbiske, og for den saks skyld enslige, som foreldre?

— Nei, nei, men vi må skille mellom det staten skal legge til rette for og hva staten ikke skal legge til rette for, svarte Hareide, som sa at han likte å bli utfordret, selv om han flere ganger virket ubekvem med tøffe spørsmål.

Dønn uenig

Etterpå oppsummerte Sigrid Linnerud slik:

- Han tok seg tid og han svarte. Han begrunnet sine synspunkter. Men jeg er dønn uenig meg ham, og synes ikke det positive han sier om homofile og lesbiske henger sammen med den politikken han vil føre. Derfor stemmer jeg Venstre.