De første valgdagsmålingene fra valget i Italia viste at sentrum-venstrekoalisjonen med Pier Luigi Bersani lå an til å være vinneren av valget, med 38 prosent av stemmene.

Etter at to tredjedeler av stemmene var talt opp mandag kveld var situasjonen slik: Sentrum-venstre lå best an i annetkammeret, menssentrum-høyre ligger best an i førstekammeret. Italia kan ligge an til kaos. Pier Luigi Bersani, hans sosialdemokratiske parti PD og deres alliansepartnere så mandag kveld ut til å få flest stemmer i annetkammeret i den italienske nasjonalforsamlingen. Det sikrer dem automatisk minst 55 prosent av mandatene. Men Bersani trenger flertall også i førstekammeret senatet om han skal kunne danne regjering. Italia ventet mandag i spenning på resultatet i den folkerike regionen Lombardia, der det viktigste slaget står. Ifølge prognosene var det tidligere statsminister Silvio Berlusconis sentrum-høyre-koalisjon som lå best an.

Det hersker nemlig stor tvil om stemmefordelingen i det italienske parlamentets overhus, Senatet. For å kunne sette sammen en styringsdyktig regjering trenger Bersanis koalisjon flertall i begge nasjonalforsamlingens kammere.

— Tilbake til urnene

Første prognoser fra opptellingen ga et helt annet resultat enn valgdagsmålingene: Der kunne det se ut som at det er Berlusconi som har kapret flest stemmer i overhuset - med 31,3 prosent av stemmene mot 30,1 for Bersanis koalisjon.

Ifølge den femte prognosen fra den statlige TV-kanalen Rai, gir det Berlusconi 121 seter i Sentatet og Bersani bare 96, skriver La Repubblica.

Dermed kan det se ut til at det blir nyvalg i Italia, skriver avisen Corriere della Sera.

- Hvis dette blir utfallet, må man umiddelbart sette sammen en ny valglov og gå tilbake til urnene, sa sosialdemokraten Enrico Letta til avisen.

Må fri til Monti

Valgresultatet fra den folkerike regionen Lombardia er avgjørende. Prognosene viser at Silvio Berlusconis høyre-sentrum-koalisjon ligger best an til å kapre flest stemmer i Senatet fra denne regionen.

Vinner Berlusconi, vil Bersani ha problemer med å stable på plass en styringsdyktig regjering. Han kan da måtte vende seg til avtroppende statsminister Mario Monti for å få en regjering på plass.

Men Monti ser ut til å gjøre det svært dårlig i valget, og har tidligere signalisert at en allianse med Bersani uansett kan bli umulig. Mens Monti er kjent for å være konservativ, er Bersani ekskommunist.

- Seier for de unge

Protestpartiet Femstjernersbevegelsen med komikeren Beppe Grillo i spissen ligger an til å få 19 prosent og 16,5 prosent av stemmene for annet- og førstekammeret.

Grillo kommer ikke til å gjøre livet enkelt for en ny regjering.

— Dette er en ekstraordinær seier for de unge. Ungdommelighet og renhet er i ferd med å vinne, sa nobelprisvinner Dario Fo om Femstjernerbevegelsens fremgang.

Uttalelsen ble gjengitt på Beppe Grillos twitter-konto mandag ettermiddag.

Investorer usikre

Italia er Europas tredje største økonomi og er i dyp økonomisk resesjon, med en skyhøy arbeidsledighet.

Politisk kaos i Italia kan raskt blåse nytt liv i eurokrisen i finansmarkedene.

Da valgdagsmålingene ga seier til Bersani mandag ettermiddag, førte det til umiddelbar oppgang på børsen i Milano. Prognosene fra Senatet snudde oppgang til nedgang.

Krympende økonomi

Forrige uke kom EU-kommisjonen med dårlig nytt: Tidligere har kommisjonen regnet med et tilbakeslag i samlet italiensk verdiskapning (bruttonasjonalprodukt) på 0,5 prosent - nå mener kommisjonen at den vil være på én prosent.

Først i 2014 tror EU at Italias økonomi vil begynne å vokse svakt igjen.

Samtidig fortsetter arbeidsledigheten å øke. Ungdomsledigheten er en av de høyeste i Europa, og nådde skyhøye 36 prosent før jul.

Valgdeltakelsen ser ut til å bli den laveste siden andre verdenskrig.

Pier Luigi Bersani, tidligere kommunist og statsministerkandidat for det sosialdemokratiske partiet i Italia, blir beskrevet som rake motsetningen til Silvio Berlusconi. Han er kjent som en stødig politiker som ikke sprer rundt seg med dyre løfter. Foto: Gorm K. Gaare
Silvio Berlusconi kan ha kapret overhuset i det italienske parlamentet. Dermed råder det stor usikkerhet om valget vil kunne gi en styringsdyktig regjering. Foto: AP Photo/Mauro Scrobogna