ØRLAND: Det var 15-årige Nora Foss Al Jabri som ble kveldens store MGP-vinner. I den NRK-sendte delfinalen ble hun ropt opp helt til slutt, og gledeshoppet frem til programlederne Per Sundnes og Marte Stokstad.

Nora Foss Al Jabri3.jpg Foto: Ann Magritt Arnli

— Jeg var på vei til å besvime, sa hun til programlederne.Låten hennes, «Somewhere beautiful», er skrevet av Christian Ingebrigtsen og Eivind Rølles.

Hun fikk flest stemmer da årets første delfinale i Melodi Grand Prix ble holdt i en hangar på Ørland.Stemmen som allerede har sikret henne en tredjeplass i Norske Talenter og en opptreden på Oprah Winfrey Show, varmet både publikum i salen og TV-publikum lørdag. Med låten «Somewhere beautiful» som hun selv beskriver som en trist melodi med en positiv tekst, sang hun seg til topps.

Hun er dermed et steg nærmere å være Norges representant under vårens Eurosong i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Før Sørlandets håp, Kim André Rysstad, og de fire øvrige deltagerne, stoppet det med delfinalen i Ørlandet:

Rysstad ikke videre

Før Sørlandets håp, Kim André Rysstad, og de fire øvrige deltagerne, stoppet det med delfinalen i Ørlandet. Og han tok det pent:

— Vi er ikke skuffet. Jeg gjorde den beste prestasjonen jeg har gjort i MGP på scenen her i kveld, hvis man tar alle prøvene som har vært tidligere i betrakning. Jeg gikk opp der og var rolig. Jeg tenkte: Nå skal jeg gjøre det jeg kan og det er å synge! Det kan ingen ta fra meg. Og å være med her har vært en helt unik sjanse for meg, sier Kim André Rysstad.

Låtskriver Elin Nygård er på sin side både rørt og stolt over kveldens prestasjon:

— Jeg er bare utrolig stolt av å være plukket ut blant 800 låtskrivere. Her er det mange sterke kandidater og det har vært hard konkurranse. Uansett resultat har det vært utrolig stort å få vise seg frem for så mange publikummere og tv-seere. Dette har vært en vinn vinn-situasjon for oss, sier Nygård til fvn.no.

Mistet stemmen

At hun skulle få følge med Reidun Sæther, hadde nok knapt Sæther selv våget å håpe på da hun ble syk og mistet stemmen i oppkjøringen til lørdagens show. Lenge var det usikkert om hun i det hele tatt ville være i stand til å stille opp og fremføre sin «High on love». I verste fall kunne MGP-drømmen være knust før den engang hadde startet for alvor.

Men det var ingen sykdom å spore da Sæther inntok scenen i Ørland, og også hun sang seg inn i hjertet hos mange nok til at det ble tredjeplass og finalebillett. Da programleder Marte Stokstad og Per Sundnes skulle røpe hvem som gikk videre, var Reidun Sæthers navn det første som ble ropt opp.

Lett blanding

Lørdagens vinnerlåt ble en klassisk ballade, mens Sæthers tredjeplass var av klassisk MGP-merke.

Vindmaskin, høyt tempo og hint av eurodance er ikke en ukjent kombinasjon når Europa møtes til sangkonkurranse hver vår.

Mens det ble kvinnelig på første og tredje, gikk lørdagens andreplass til et knippe ytterst maskuline rockemenn.

The Carburetors stilte i matchende skinnjakker da de sang – og spilte gitar – i bidraget «Don't touch the flame».Med såpass stor spredning i stil og musikk, går det mot en finale med noe for enhver smak. 11. februar står ti artister på scenen i Oslo Spektrum for å forsvare Norges Eurosong-ære.

Men før det skal det holdes to delfinaler til. Den neste er om en uke i Larvik, mens Florø er vertsby for den tredje og siste kvalifiseringsrunden 4. februar.