OSLO: For første gang på nesten to år settes Høyesterett som storkammer tirsdag morgen. Det betyr at 11 av de 20 dommerne skal ta standpunkt til om Kristiansens krav om å overprøve Gjenopptakelseskommisjonens avslag om fornyet behandling av drapsdommen mot ham fra 2001. Tre ganger har kommisjonen avslått Kristiansens krav om ny sak. Da Oslo tingrett behandlet hans krav om å sette til side kommisjonens avgjørelse i fjor, ble saken avvist. Denne avgjørelsen anket Kristiansen. Partene i saken ble deretter enige om å la anken gå direkte til Høyesterett for avgjørelse på grunn av de viktige og prinsipielle juridiske vurderingene som skal tas.

Overprøving

Høyesterett skal ta standpunkt til om domstolene kan overprøve en avgjørelse fra Gjenopptakelseskommisjonen. Svarer Høyesterett ja, betyr det ny sak i tingretten med full bevisførsel knyttet til Kristiansens skyld eller uskyld i tilknytning til barnedrapene i Baneheia i mai 2000. Dersom Høyesterett gir staten medhold i at Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelser ikke kan overprøves av domstolene, går saken tilbake til lagmannsretten.

Bakgrunnen for dette er at Oslo tingrett i fjor avviste Viggo Kristiansens innvendinger om saksbehandlingsfeil i straffesaken mot ham, at beviser er vurdert feil, og at beviser er utelatt og destruert.

Prinsipiell interesse

Viggo Kristiansens sak i Høyesterett tirsdag er omfattet med stor og prinsipiell interesse fordi spørsmålet dreier seg om domstolenes mulighet for å overprøve avgjørelsene til Gjenopptakelseskommisjonen. Denne kommisjonen ble i sin tid opprettet for å fjerne alle kravene om gjenopptakelse som ble reist for domstolene.

Saken er så prinsipiell at det er lederen for regjeringsadvokatembetet, Svein Ole Fagernæs, som selv skal prosedere saken på vegne av staten. Viggo Kristiansen har fått anledning til å bruke to advokater i Høyesterett. Det er Sigurd Klomsæt og Anders Ryssdal. I juridiske kretser betegnes Ryssdal som en "tungvekter".

Det er høyesterettsjustitiarius Tore Schei, sjef for dommerne ved rikets øverste domstol, som skal administrere saken. Den går over to dager.