— Vi bør sørge for et sterkt og umiddelbart svar uten å ta andre politiske hensyn dersom det kommer en provokasjon mot vårt folk, sa Park Geun-hye til forsvarsministeren og andre tjenestemenn under et møte mandag.

Den klare advarselen fra Park kommer etter at Nord-Korea i helgen sa at det nå råder krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea. Nordkoreanerne advarte samtidig nabolandet i sør og amerikanske myndigheter om at enhver provokasjon kan utløse atomkrig.

Konservative Park tok under presidentvalgkampen til orde for en forsiktig tilnærming for å bedre forholdet til Nord-Korea. Men siden hun tok over som president i februar, har hun måttet ty til langt skarpere ordbruk.

Sørkoreanske myndigheter er også blitt kritisert for å ha vært for tilbakeholdne i sin respons mot naboen i nord i 2010. Da utløste en sørkoreansk militærøvelse på øya Yeonpyeong et artilleriangrep fra nord, som Sør-Korea besvarte med beskytning. To sørkoreanske marinesoldater og to sivile ble drept i det som ble kalt den mest alvorlige hendelsen mellom de to nabolandene siden Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. (©NTB)