lavkarbogutter.jpg

OSLO: Resultatene fra en ny studie gjort ved Det medisinske fakultetet vedUniversitetet i Oslo om lavkarbodiett er nå lagt frem i Tidsskrift for dennorske legeforening. Den viser at unge, normalvektige og friske kvinner sombytter ut grovbrød og gulrøtter med smør og bacon, får betydelig økttotalkolesterol— og LDL-kolesterol.

Økt risiko for hjerte- og karsykdommer

— I vårt forsøk hadde en streng lavkarbodiett en negativ effekt pålipidprofilen hos friske, normalvektige kvinner. Det var store forskjeller ideltakernes respons på omlegging til et kosthold med mye fett, kolesterol ogprotein; noen hadde langt kraftigere endringer i lipidprofilen enn andre. Atnoen kan ha økt sårbarhet for å få økte kolesterolverdier på en slik diett harikke kommet frem i lavkarbodebatten, og man vet lite om detaljene rundtmekanismene for en slik sårbarhet, sier en av førsteforfatterne, Monica Baumanntil Tidsskriftet.

Lipidprofil er en oversikt over mengden fettstoffer og kolesterol iblodet. Høye lipidnivåer øker risikoen for hjerte- og karsykdom, ogvektreduksjon gir normalt bedre lipidprofil.

Mange lavkarbo-tilhengere anbefaler ikke bare kostholdet forvektnedgang, men også for normalvektige, og det var dette studentene ønsket åundersøke virkningen av.

- Ikke nødvendigvis representativt

Det er sju studenter i alderen 21 til 27 år ved Avdeling forernæringsvitenskap ved Det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo, somhar forsøkt et slikt kosthold. I fire uker har de gått på en lavkarbodiett, ogresultatene er oppsiktsvekkende.

— De oppsiktsvekkende lipidforandringene gjorde at det ble aktuelt åpublisere resultatene, skriver de tre førsteforfatterne, Monica Baumann,Martine Z. Espeland og Ane Sørlie Kværner.

Øyvind Heggebø er en av 40 menn i et unikt forskningsprosjekt i Bergen,som ser hva som skjer i kroppen når man går ned i vekt på to ulike måter. Allehar fulgt en nøye diett siden 30. januar. Den ene gruppen har levd på mye fett,den andre på lite fett. De har ellers levd som før.

Begge gruppene har inntatt rundt 2000 kilokalorier om dagen. De harspiste masse, synes de. Men ikke av den samme maten som før.

Tre måneder har forandret mye. Heggebø er ikke lenger så plaget avsøvnapné som tidligere. Der han før kunne sove både natt og dag, våkner han nåuthvilt etter 6-8 timer. Han har gått ned 26 kilo på en kost med mye fett i.Han startet på 136 kilo i januar og veier i dag 110 kilo. Han vet ikke helt hvahan skal si til resultatene fra studien i Oslo.

— Jeg kan ikke si så mye om det før jeg får mine egne resultater. Jeganer ikke, sier Heggebø.

— Er det skremmende?

— Ja, i utgangspunktet er det jo selvfølgelig det. Men det er jo myeannet som er skremmende også. Nå er jo dette litt av det vi holder på med istudien, vi vil se hva forskjellig type kosthold gjør med kroppen. Opplegget erveldig bra, og fremgangen veldig tydelig, sier han.

— Verdier på blodlipider etter bare 4 uker på lav-karbodiett er ikkenødvendigvis representativ for effekten av dietten etter f.eks 3-4 måneder.Dette skyldes at kroppen trenger tid til å tilpasse seg de endringene detinnebærer å hovedsaklig nytte fett som energikilde. I denne overgangsfasen erdet naturlig at andelen kolesteroler øker. For at ikke slike funn skal virkeforvirrende er det svært viktig at studien varer i minst 10 uker, sierdoktorgradsstipendiat Vivian L. Veum ved klinisk institutt ved Universitetet iBergen.

Økt kolesterol

Lavkarbodiett er blitt svært populært de senere årene grunnet det at defleste opplever en veldig rask vektnedgang, dette uten å være sulten.

I denne nye studiens to første uker av lavkarbodietten skulle mengdenkarbohydrat i kosten ikke overstige 20 gram per dag, de to siste ukene ble øvregrense satt til 25 gram karbohydrater per dag.

Som ved de fleste andre ekstreme lavkarbodietter kunne deltakerne spiseubegrensede mengder av fugl, kjøtt, fisk, sjømat og egg. I tillegg tillaterdietten at man kan spise mye av helfete oster, smør og grønnsaker somrapidsalat, spinat, spirer, sopp, agurk og avocado. Også type søtningsmidlerkan brukes.

Studien viser at det var en vektnedgang på 1,2 kg i perioden deltakernegikk på lavkarbodietten.

Samtidig forteller den at medianverdien for totalkolesterol økte med 33 % (fra4,1 til 5,2) etter kun fire ukers diett. Medianverdi for LDL-kolesterol (det«dårlige» kolesterolet) økte med 41 % (fra 2,2 til 3,1) og verdien forHDL-kolesterol (det «gode» kolesterolet) økte med 31 % (fra 1,6 til 1,9).

— Dette er en liten, men interessant klinisk intervensjonsstudie. Hosnoen av deltakerne økte kolesterolnivået dramatisk, og hvis dette vedvarer overtid, vil med høy sannsynlighet risikoen for hjerte- og karhendelser øke.Funnene er forenlig med en studie som prospektivt fulgte mer enn 40 000 svenskekvinner i 15 år, der man fant en sammenheng mellom lavt karbohydratinntak ogøkt forekomst av hjerte- og karsykdom, skriver Hanne Løvdal Gulseth pålederplass i Tidsskriftet.

Gulsether forsker og lege ved Avdeling for endokrinologi, sykeligovervekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus.

Hva synes du om lavkarbodiett?