SØGNE: Over én tredjedel av inngåtte amerikanske ekteskap de siste åtte årene startet på nettet, ifølge en undersøkelse fra Universitetet i Chicago. Og par som møttes på nettet sier de er lykkeligere enn ektepar som møttes på tradisjonelt vis, antyder undersøkelsen som er basert på intervju av 19.000 personer i perioden fra 2005 til 2012. ## — Den nye sjekkearenaen

Esben Esther Pirelli Benestad , spesialist innen klinisk sexologi og professor i sexologi ved Universitetet i Agder, er ikke overasket over at mange finner lykken på internett. Han tror anonymiteten til nettet gjør det enklere å møte personene man faktisk passer sammen med, fordi man tør presentere flere sider av seg selv.

Esben Esther Pirelli Benestad. Foto: Torborg Igland

— Jeg tror nettet er den nye arenaen for sjekking og nye møter for mennesker, sier Pirelli Benestad.

Han sier det er en forutsetning at du skriver hva som faktisk er viktig for deg. Bruker du 12 timer i uka på frimerkesamlingen, er det viktig at partneren din vet det så tidlig som mulig.

— Jeg mener felles interesser er positivt for et forhold. Med nettdating når man langt flere potensielle partnere, som har lignende interesser. Et godt eksempel er når jeg jobber med det jeg omtaler som trans-talentfulle mennesker, som ofte syns det er vanskelig å finne en partner. Da anbefaler jeg ofte nettdating, og jeg har vært med på å sette opp slike profiler, sier Pirelli Benestad.

Benestad tror de like interessene er grunnlaget for at nettdatere oppgir å være lykkeligere enn andre par.

— Jeg har også lest en tidligere studie på området. Den viste at relativt nye par som hadde nettdatet visste mer om hverandre enn par som hadde vært gift i opp mot 20 år. Det er en annerledes tilnærming til hvor man blir bedre kjent.

- Nettdating kan bli en skuffelse

— Jeg blir bare mer og mer skeptisk til nettdating, har Frode Thuen, psykolog og samlivsterapeut, tidligere uttalt til Bergens Tidene.

Han tror nettdating noen ganger kan fungere bra, men at nettet er en for åpen sjekkearena. Han mener den enorme tilgangen til partnere gjør sjekkingen overfladisk.

— Det foregår hele tiden en vurdering av om du som kandidat er bra og pen nok. Får man lite forespørsler, kan det hende med at man blir skuffet, sier Thuen.

Thuen syns nettdating går for fort, og tror det er større sjansen for å møte en god partner på arbeidsplassen.

— Det er mange som treffer en kjæreste eller en elsker på jobb. Da har man ofte tid til å bli kjent over tid. Man ser hverandre i en hverdagslig setting og man har en felles interesse og orientering i livet. Jeg tror det er større mulighet for et varig forhold hvis tiltrekkelsen vokser over tid, som for eksempel på jobben, sier Thuen.

- Var nysgjerrig

SMILER: - Jeg ville møte nye folk. Problemet var hvor. Jeg møter de ikke på jobb, jeg har ikke noen spesielle hobbyer og på byen møter man stort sett de samme gamle, sier Wenke Furholt. Foto: Torgeir Strandberg

Wenke Furholt fra Søgne er en av mange nordmenn som har truffet partneren ved hjelp av nettdating. Hun angrer ikke på at hun turte å lage en profil på møteplassen.no, en datingside på nett.— Jeg var såret og ensom etter det ble slutt med min forlovede for noen år tilbake. Jeg ville møte nye folk. Problemet var hvor. Jeg møter de ikke på jobb, jeg har ikke noen spesielle hobbyer og på byen møter man de samme gamle. Derfor prøvde jeg internett. Jeg var der av nysgjerrighet, og profilen min var neppe veldig god, sier Furholt.

- Dårlig profil

Hun fikk raskt svar. Noen sendte, det hun selv omtaler som, ganske direkte forespørsler med kortsiktige intensjoner. Andre var uinteressante. Og så var det Oddbjørn Hagen fra Telemark da.

— Han skrev enkle, ærlige og morsomme meldinger, som fikk meg til å le. Selv om de kanskje var noe klisjéfulle, sier Furholt, som er bosatt i Kristiansand.

Oddbjørn Hagen var ikke i tvil hvem som var øverst på ønskelisten da han snublet over profilen til Furholt.

— Bildet var fint, men hun hadde en veldig dårlig profil. Teksten levnet lite tvil om at hun ikke ville ha kjæreste. For å få henne på bedre tanker, skrev jeg stort sett om hverdagslige ting, men med litt snert. Det fungerte veldig bra, sier Hagen.

Ingen av dem har noen dårlige erfaringer med nettdating, og har bare fått positiv respons etter de ble et par for et drøyt år siden.