Lørdag mottok nasjonalforsamlingen i Egypt en kunngjøring fra militærrådet om at nasjonalforsamlingen er oppløst, etter en kjennelse tidligere i uken. Egypts statlige nyhetsbyrå MENA rapporterer at kjennelsen allerede har trådt i kraft, og at folkevalgte nå blir hindret adgang til nasjonalforsamlingen.

Avgjørelsen ble varslet allerede torsdag, da Egypts forfatningsdomstol kunngjorde at underhuset i nasjonalforsamlingen må oppløses fordi valget ifølge domstolen hadde vært grunnlovsstridig.

Islamister og demokratiforkjempere tolket umiddelbart domstolens kjennelse som et forsøk fra militærrådet på å sikre sin maktposisjon. Lørdag avviser Det muslimske brorskap, islamistpartiet som har flertallet av setene i nasjonalforsamlingen, militærrådets avgjørelse.

— Trusler om å oppløse nasjonalforsamlingen, som er valgt av 30 millioner egyptere, bekrefter militærrådets ønske om å monopolisere makten. Å oppløse den valgte nasjonalforsamlingen må heller avgjøres i en rettferdig folkeavstemning, sier partiet i en uttalelse.

Samme dag startet presidentvalget i Egypt. Valget strekker seg over to dager og står mellom Mohammed Mursi fra Det muslimske brorskapet og Ahmed Shafiq, som var statsminister under ekspresident Hosni Mubarak, og som regnes som militærets mann. Det er uklart om kjennelsen vil få noen direkte følger for utfallet av presidentvalget. (©NTB)