Det blir dermed ingen ny regjeringskrise i landet.

Debatten har foregått i hele dag, og handlet om den skjøre regjeringskonstellasjonen vil overleve etter at Silvio Berlusconi i helgen trakk sine statsråder fra storkoalisjonen som styrer Italia.

Helt frem til avstemningen var det uklart hva som ville skje.

Rett før avstemningen ble det imidlertid klart at Berlusconi hadde snudd: Han ville likevel støtte regjeringen.

— Italia trenger en regjering som kan iverksette strukturelle og institusjonelle reformer. Vi har besluttet, ikke uten intern strid, å støtte tilitsvotumet, sa Berlusconi.

Da brøt det ut klapping i salen.

Berlusconis kuvending kom etter at at statsminister Enrico Letta idag ba om et tillitsvotum fra nasjonalforsamlingen og etter at flere av Berlusconis partifeller hadde gjort det klart at de ville støtte statsministeren.

Klokken 9.30 startet Letta sitt flammende innlegg, der han gjorde et klart at Italia løper en stor risiko dersom regjeringen faller, midt i den økonomiske krisen.

Stor risiko

— Konsekvensene kan bli katastrofale for Italia. Dette avhenger av oss, om vi sier ja eller nei, sa Letta, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han sa videre at italienerne er lei av politisk drama, der politikerne bare går til angrep på hverandre, og ikke forandrer noe.

I går uttalte Silvio Berlusconi at han vil velte Lettas regjering, «trass i riskoen». I dag måtte han snu. Internasjonale kommentatorer beskriver det som en ydmykende retrett for en av Italias mest erfarne og mektigste politikere.

Først var det offisielt uenighet om momsøkning som var årsaken til at Berlusconi ville trekke sine statsråder ut av regjeringen, men han har også gjort det klart at han er sint for det han mener er et urettmessig forfølgelse. Berlusconi mister trolig setet sitt i Senatet fordi han er dømt for skatteunndragelse.

Ifølge BBCs korrespondent tyder mye på at Berlusconis eget parti var klare til å stemme imot den tidligere statsminsterens ønske.

Utbrytere

Hans vanligvis så trofaste partifeller sa åpent at de er uenig i avgjørelsen om å trekke partiet ut av regjeringen.

Dersom de hadde brutt ut og støttet Letta uten Berlusconis samtykke, ville det være svært ydmykende for den tidligere statsministeren.

At han nå snur i siste liten blir uansett tolket som et nederlag.

Han skal snart sone straffen etter dommen han fikk i august, og vil altså også etter alt å dømme mistet plassen som folkevalgt.

Kaosvalg

Ingen av fløyene i italiensk politikk klarte å få flertall i begge kamrene i nasjonalforsamlingen etter valget i februar. Det tok hele to måneder før en venstre-høyre-sentrum-allianse ble dannet, med blant annet fem statsråder fra Berlusconis parti.

Regjeringen har hele tiden vært skjør, men de siste to månedene etter at Silvio Berlusconi fikk en rettskraftig dom mot seg, har usikkerheten økt. Partifeller har truet med å trekke seg fra regjeringen dersom Berlusconi ble kastet ut av Senatet. Til slutt var det Berlusconi selv avgjorde at statsrådene skulle trekkes ut. Men han lyktes ikke å felle regjeringen i dag, slik han sa han ville.