Først var det statsministeren som inntok Youtube som drosjesjåfør i et nøye regissert stunt. Mandag kveld fulgte partifelle Jan Bøhler etter, med en video der han spiller og synger en egenprodusert hyllest til Groruiddalen.

— Nei, det kan ikke sammenlignes. Dette er ikke noe valgkamputspill. Mandag kveld var det bare to personer i hele verden som visste om videoen. Ingen, absolutt ingen, i partiet visste noen ting, bedyrer Bøhler.

I formiddag passerte videoen 5000 delinger på Youtube, og surret og gikk på alle andre sosiale medier.

Tilfeldig

Grytidlig i morges, på Grorud stadion, forteller han historien om hvordan Youtube-videoen ble til.

— Det var en tilfeldighet. Forrige søndag var jeg ute og syklet, som jeg ofte er. Da datt teksten ned i hodet på meg. Det høres ut som en klisje, men det var faktisk det som skjedde. Nesten hele teksten var på plass med ett, sier Bøhler.Han kontaktet kompis Rune Madsen, som steller med musikk generelt og rockefestivalen Granittrock spesielt, og teksten ble til en sang.

— Rune tok bildene, og laget video. Den var ferdig mandag kveld, da la vi den ut på Youtube, uten å ane hva det skulle føre til.

Vendepunkt?

Det førte blant annet til at telefonen til politikeren som står frem som sanger og gitarist snaue to uker før valget, ringte jevnt og trutt hele formiddagen. Nettaviser og TV-kanaler ville ha kontakt.

På sosiale medier har mottagelsen vært mildt sagt blandet:

  • «Ikke se denne hvis du vil sove i natt.»

  • «Lurer på om Jan Bøhler prøver å tape eller vinne valget med denne sangen.»

  • «Hva skal #arbeiderpartiet med fiender når de har venner som Jan Bøhler?»

  • «Hvor langt klarer dere å se? Jeg klarte 29 sekunder.»

Men entusiastiske partikamerater har på sin side omtalt stuntet som «valgkampens vendepunkt». Hva mener partiet?

- Jeg har fått mange positive henvendelser derfra. I 23-tiden på mandag ringte partisekretær Raymond Johansen. Han syntes det var veldig, veldig bra.

Jan Bøhler har stelt med musikk og spilt gitar siden han oppdaget Beatles tidlig på 60-tallet. Men det har vært til husbruk.

— Jeg liker å pusle med musikk. Jeg gjør det også sammen med noen kamerater, men vi er ikke komemt så langt at vi er et band. Favoritten hittil er en sang som jeg har kalt «Eventuelt». På en litt munter måte handler den om det å sitte på møte. Den har jeg fremført noen ganger. Men bare i lukkede selskaper, sier Jan Bøhler, som lover urfremføring av sin nye «hit» på Granittrock, Groruddalens egen festival, som avvikles i helgen.