KRISTIANSAND: "Den vakreste kjærlighetslåten som er skrevet på norsk" hevdet NRK P1 om Asbjørn Ribes singel "Jeg ser bare deg" tidligere i vinter. Det er store ord for en birkenesing.

— Det føltes som om vi fikk medvind med en gang, og det er veldig fint, sier Ribe, som også opplevde at kanalen a-listet den samme singelen.

— Det er viktig med radiospilling. Det er mange som hører på radio som ikke oppsøker musikk aktivt. Ingenting er bedre enn om en låt kan finne veien direkte til folk på den måten, sier han.

Bygdesørlending

Plata "1400 Ski" kommer ut neste uke. Og Ribe forklarer albumtittelen slik:

— Som så mange andre flyttet jeg fra ei bygd til Oslo, og deretter videre til en forstad. Det er perspektivet mitt nå, en bygdesørlending som endte opp i hovedstaden, sier Ribe, som dro fra Birkeland for 17 år siden. På den nye plata synger han om hjemstedet: "Du trenger ikke være født her for å forstå, men du bør ha satt deg ned litt, helst i noen år."

— Jeg er stolt over å ha vokst opp i Birkeland, og den låten er et forsøk på å si noe fint om hjembygda. Samtidig er det vanskelig å bare rosemale noe hvis man vil at det skal være sant, forklarer han.

Dette er Ribes andre plate på norsk. Tidligere har han gitt ut flere engelskspråklige skiver med forskjellige bandprosjekt. Og det blir neppe mer engelsk fra 37-åringen heretter.

— Det var en vrien overgang, og jeg brukte lang tid på å bli vant til det. Men jeg føler at det gir større troverdighet, man får mer nærhet til låtene med norsk tekst. Og jeg ser en annen respons hos folk når jeg spiller. Mange faller av underveis når jeg synger på engelsk, det er lettere å miste sammenhengen. Men som artist kan man ikke slippe unna med noe som er dårlig. Folk er mer forsiktig med å kritisere når det er på engelsk, sier han.

Luft

Albumet er produsert av Rune Berg, som er kjent fra band som Number Seven Deli og The Margarets.

— Han er veldig flink til å trekke fram popfinesser, og jeg synes det var spennende å parre det med musikken min, som kan være mer "grovkornet". Vi testet ut mye forskjellig i studio og hadde en lenger og mer leken prosess enn på min forrige plate, sier Ribe.

"1400 Ski" slipper også inn mer luft mellom instrumentene enn de fleste popproduksjoner.

— Ofte blir popmusikk presset veldig hardt i miksing og mastring for at det skal tilpasses radio. Vi ville at det skulle være organisk, og spilte derfor inn så mye som mulig live, og uten dataklikk. Det gjør det mer menneskelig og bedre å høre på, i hvert fall for meg, forklarer artisten.

Thom Hell

Ribe har vært musiker for en rekke band og artister. Som for eksempel The Margarets, Lars Beckstrøm, Longyear, Number Seven Deli og Thom Hell. Sistnevnte er også med på "1400 Ski".

— Hell er veldig inspirerende når det gjelder popdelen av en produksjon, det å utvikle en låt noen hakk videre og tilføre mer spenning. Jeg håper jeg kan fortsette å jobbe med andre artister. Man lærer nye ting hele tida, som man kan ta med seg til sitt eget prosjekt, sier Ribe.

— Og hva ønsker du å oppnå med denne utgivelsen?

— Vel.. Det er nye tider, og man må ha på seg mange hatter. Artisten i meg ønsker å få til noe nytt, unikt og rørende.Markedsføreren vil nå ut til nye segmenter. Tekstforfatteren vil at folk skal lytte til lyrikken. Mens sørlendingen i meg naturligvis håper alt går rolig for seg, uten noe oppstuss...