For 20. gang kårer Norsk Familieøkonomi Norges beste bank, og i år ser man at differansen mellom den beste og den dårligste banken er på 16.000 kroner.

— Det er med andre ord godt over en tusenlapp å hente i måneden dersom du er kunde i en av de dyreste bankene. Og selv om banken du har i dag ligger helt på gjennomsnittet, kan du fortsatt spare over 8.000 kroner i året på å flytte til billigste bank. Forskjellen i fjor var på 12.641 kroner, skriver Norsk Familieøkonomi.

10 fra Sørlandet

Ifølge Norsk Familieøkonomis konstruerte regnestykke har man årlige bankutgifter på kroner 63.547 dersom man benytter seg av den beste totalbanken. Billigste sørlandsbank, Gjerstad Sparebanek, ligger 4.400 kroner høyere. Kundene i den dyreste sparebanken i landsdelen, Evje og Hornnes Sparebank, må ut med mer enn 10.000 kroner ekstra sammenlignet med landets billigste bank.

LES OGSÅ:

Geir Bergskaug og Sparebanken Sør er rangert som nummer 45 av Norsk Familieøkonomi. Foto: Kjartan Bjelland

111 banker er med i organisasjonens kåring av beste totalbank. 10 av dem er sørlandske sparebanker. En av dem er blant de ti beste. Gjerstad Sparebank er rangert som nummer sju, mens Valle Sparebank er på 18. plass. Beste bank med hovedkontor i Vest-Agder er Spareskillingsbanken på 34. plass.Den sørlandske storbanken, Sparebanken Sør, er så vidt inne i den beste halvdelen som nummer 45. Lengst nede på listen er Evje og Hornnes Sparebank med 89. plass.

— Bør bytte

Som Fædrelandsvennen også skrev denne uken, er det få som bytter bank for å oppnå bedre betingelser.

LES OGSÅ:

— Selv om boliglånet utgjør den største utgiften i mange husholdninger vet vi dessverre at mange lar bankbyttet bli med tanken. At flere bruker makten de har som forbrukere er det eneste som kan gjøre konkurransen blant bankene bedre, sier sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen.

Årets totalbank-vinner ble SkagerakDirektebank.no som er en landsdekkende nettbank. Banken har i lang tid ligget høyt oppe på renteoversikter, og det er spesielt betingelsene på boliglån som gjør at SkagerakDirektebank vinner totalbankkåringen for 2014. Banksjef Knut Kjetil Møen i Evje og Hornnes Sparebank sier at de daglig kjemper en hard konkurranse med andre banker, og at de vinner mange kunder. Derfor mener han at de er bedre enn denne rangeringen gir uttrykk for.

— Da Fædrelandsvennen hadde en sak om beste renter denne måneden oppdaget vi at det lå feil tall inne i Finansportalen, der tall de slike undersøkelser hentes. Med riktige tall så ligger vi bedre an, sier Møen. Han opplyser at de nå har fått bedre rutiner for å oppdatere tallene i Finansportalen.

Grunnlaget

Som grunnlag for beregningen har Norsk Familieøkonomi valgt følgende årlige bruksmønster:

Boligån på to millioner kroner, gjennomsnittlig rente på innskudd på kroner 20.000, debetkort årsgebyr, kontoholdsgebyr, 84 nettgiroer, 60 avtalegiroer, 300 varekjøp, 60 minibankuttak.

Summenviser over-/ underskudd etter at gebyrer er trukket fra renteinntekter. De største forskjellene er utgiftene en har med boliglånet.

— Undersøkelsen er mer enn et øyeblikksbilde ettersom vi ser på de prisene og betingelsene som bankene har hatt gjennom hele 2014, melder Norsk Familieøkonomi.