Barnehager, skolebarn og voksne trøndere i alle aldre var møtt fram for å ønske kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit velkommen til byen. Det samme var kongens egne musikanter, Gardemusikken, som har tatt turen fra Oslo for å delta i festlighetene.Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, ledet velkomstkomiteen, og to små fiskergutter med dronningens favororittplagg — sydvest - på hodet, hilste de kongelige kvinnene med blomster.

Til stiftsgårdenFra kaia gikk turen med bil de få hundre meterne til Stiftsgården der kongefamilien skal bo under oppholdet i Trondheim. Også her hadde en stor folkemengde samlet seg utenfor - akkurat som i 1906 og ved alle senere store kongelige begivenheter i Trondheim.

Og konge- og kronprinspar vinket selvsagt til publikum fra trappa på Stiftsgården, slik deres forgjengere også alltid gjorde.

Dronning Sonja var iført aprikosfarget drakt, mens kronprinsesse Mette-Marit hadde valgt en mønstret kåpe i sort og beige med matchende stor hatt.

Kong Harald var som vanlig i mørk blå frakk av merke Burberry.

Kongelig storfamilieNesten alle kong Haakon og dronning Mauds etterkommere med ektefeller er ventet til Trondheim i forbindelse med kroningsjubileet, til sammen vel 30 personer. Bare fem av de yngste, blant dem Maud Angelica og Leah Isadora, må være hjemme.

Den aller yngste, prins Sverre Magnus, er fortsatt avhengig av sin mor og har fulgt kronprinsparet på hele reisen. Den kommende tronarvingen Ingrid Alexandra og storebror Marius kom onsdag ettermiddag.

Resten av den kongelige storfamilien var ventet til kroningsbyen i puljer i løpet av onsdagen. De skal alle, inkludert prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, innlosjeres på hotell i Trondheim under oppholdet.

Etter det NTB erfarer er det et privat opplegg inkludert middag for familien onsdag kveld, men på jubileumsdagen torsdag skal alle, med unntak av kronprinsparets to yngste barn, delta i de offisielle festlighetene. (©NTB)