— Langt færre næringsdrivende er blitt kontrollert de siste to årene, og intensjonen om økt satsing på kontroll av mer komplekse og tyngre saker er ikke innfridd, påpeker Riksrevisjonen i et dokument som tirsdag ble oversendt Stortinget.Dokumentet viser at skatteetatens kontroller er redusert i toårsperioden 2005-2007. Riksrevisjonen påviser også at det har vært en vridning fra vanskeligere til enklere typer kontroll. Utviklingen i etatens kontrollarbeid beskrives i dokumentet som negativ.

Finansdepartementets forklaring på at det er gjennomført færre tunge og komplekse kontroller, er blant annet et stramt arbeidsmarkedet som har ført til mangel på jurister og revisorer.

— Skatteetaten har vært gjennom en større omorganisering der hensikten blant annet var å frigjøre ressurser til mer kontrollvirksomhet. Det er ikke tilfredsstillende at departements løfter og Stortingets forutsetninger på området ikke innfris, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Følger ikke regelverketFlere departementer greier ikke å følge regelverket for offentlige anskaffelser, viser dokumentet.

Riksrevisjonen er svært kritisk til dette, blant annet fordi det offentlige gjør innkjøp for om lag 350 milliarder kroner årlig - et beløp som tilsvarer «gullkortet» finansminister Kristin Halvorsen har utstyrt bankene med i disse dager, påpeker Kosmo.

Han sier det er kritikkverdig at anskaffelsesverket fortsatt er et gjennomgående problem i staten.

— Dette er et område som vi har vært kritiske til over lang tid, og der vi dessverre ser få spor til bedring, sier Kosmo.

Han opplyser at Riksrevisjonen er så lite tilfreds med tingens tilstand på området at den planlegger en forvaltningsrevisjon av anskaffelsesprosessen i departementer.

— En slik revisjon vil ta ett år. Den er så viktig at vi omprioriterer ressurser og skyver andre, planlagte oppgaver ut i tid, sier ekspedisjonssjef Jens Gunvaldsen i Riksrevisjonen til NTB.

For tredje år på radFem departementer og en rekke underliggende etater får kritikk for egen anskaffelsesvirksomhet. For tredje år på rad får Fornyings- og administrasjonsdepartementet kritikk for å ikke følge regelverket. Det er dette departementet som forvalter regelverket på området.

Riksrevisjonen avdekker også store svakheter ved flere departementers etatsstyring, blant annet på viktige områder innen Nav-reformen. Kosmo er bekymret for at målene i denne reformen ikke vil nås.

Kritisk for måloppnåelse- Manglende samhandling og ufullstendige eller utilgjengelige systemer øker risikoen for at virksomhetene ikke når sine mål, sier Kosmo.

Riksrevisjonen gir Arbeids- og velferdsetaten refs for ikke å gjennomføre lovpålagt oppfølging av brukere som mottar helseytelser og kritiserer at flere Nav-kontorer bevist har nedprioritert oppfølging av disse brukerne.

— Arbeids- og inkluderingsdepartementet har i sin styring ikke redegjort for hvordan Arbeids- og velferdsetaten på kort sikt skal følge opp sine brukere, konstaterer Riksrevisjonen. (©NTB)