Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og kunnskapsminister Odd Vegar Solhjell (SV) tok onsdag turen til Stange skole i Hedmark for å presentere ett av flere drypp fra statsbudsjettet neste uke.

Etter møtet med elleville stangeelever kunne de to fortelle at de vil legge fram et forslag for Stortinget om å sette av 15 milliarder kroner i rentefrie lån til oppussing og bygging av skoler og svømmebassenger de neste åtte årene.

— Dette er meget gunstige lån, hvor staten dekker langt over 40 prosent av regningen, påpeker Stoltenberg.

— Dette er et spleiselag der vi bidrar med en veldig stor del, og det er dermed en sterk oppfordring til kommunene om å prioritere å pusse opp eller bygge nye skolebygg og svømmebasseng, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

Øker kommunepottenDet er Husbanken som får ansvaret for ordningen. Til neste år er investeringsrammen satt til 2 milliarder kroner for prosjektering og planlegging.

Under den forrige runden med rentefrie lån fra staten ble det pusset opp over 1.200 skoler.

— Vi håper på et tilsvarende løft nå. Det er opptil kommunene hvordan de vil bruke pengene. Om de vil bruke dem på noen få store prosjekter, eller mange små, sier Solhjell.

Stoltenberg varslet også at kommunene vil få økt sine bevilgninger med flere milliarder kroner i neste års statsbudsjett.

— Dermed får de dobbelt opp, og har mulighet til å gjøre et løft for skolesektoren, sier han.

Fyller bassengI forhold til den forrige ordningen med rentefrie lån til skolebygg, har regjeringen denne gang også inkludert svømmebasseng i potten.

Regjeringen har møtt mye kritikk for ennå ikke ha klart å oppfylle 2005-valgkampens svært uttalte løfte om å «fylle landets skolebasseng».

Ved skolestart viste en rapport at minst 248 bassenger fremdeles er stengt eller har redusert drift.

— Vi vil med dette vise at vi er en regjering som er for basseng, også med vann i, spøkte statsministeren, uten å ville gi et konkret tidspunkt for nå alle bassengene blir fylt med vann.

— Men vi er på rett vei. Bare den siste tiden har 70 basseng enten blitt pusset opp, fylt med vann igjen eller blitt bygget, sier Stoltenberg.

Slipper 33 millioner i renterStange-ordfører Nils A. Røhne (Ap) er svært godt fornøyd med tiltakspakken fra sin egen regjering.

— Det var dette vi hadde håpet og ventet på, og det vil gi oss en letter jobb med å finne midler til prioriterte oppgaver, sier Røhne til NTB.

Basert på elevtallet i Stange kan kommunen belage seg på å få et lån på rundt 46 millioner kroner, hvor staten tar renteutgiftene på 33 millioner kroner.

Røhne sier han tror kommunene vil ha råd til å ta opp lånene.

— Vi har jo rett og slett ikke råd til å la være, fastslår han. (©NTB)