Iljumsjinov har vært president i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) de siste 19 årene. Mandag var det ventet at han skulle få hard kamp om presidentvervet av den tidligere verdensmesteren Garry Kasparov.

Men da stemmene var talt viste resultatet solid seier til den russiske 52-åringen med 110 stemmer mot Kasparovs 61. — Jeg takker Kasparov for at han tok del i valgkampen, og jeg vil nå at han skal jobbe sammen med oss i mitt team. Jeg er fornøyd og vil jobbe for å tjene FIDE fremover, forteller Kirsan Iljumzjinov.

— Det jeg kom med var ekte, men delegatene var opp til noe annet. Hvis de drar hjem og er stolte over valget de har gjort er det greit. Så får vi se om noen måneder om det var så bra, sier Garry Kasparov til iTromsø etter valgresultatet var klart.

Skuffelse

Hos Kasparov var det naturligvis ingen glede å spore etter det knusende tapet.

— Det er veldig skuffende. Det er tragisk for sjakken. Jeg tror ikke noe vil forandre seg. Om noen få måneder vil nasjonene som stemte på han innse at de stemte på fortiden og ikke framtiden. Det er synd, sa Kasparov til kanalen.

I den norske sjakkleiren har det vært en uttalt støtte til Kasparov i valgkampen. Derfor var Norges sjakkpresident, Jøran Aulin-Jansson, tydelig skuffet etter valget.

— Jeg er skuffet, det må jeg innrømme. Jeg håpte det kunne være en sjans for at Kasparov kunne vinne, men når resultatet ble slik er det overveldende for den sittende presidenten, sa han til NRK.

Ampert

Etter talen til president Iljumzjinov under mandagens møte ble det åpnet for spørsmål fra delegatene som fikk 15 minutter til sammen. Som ventet har stemningen vært amper og stemmeleiet høyt.

Stemningen ble spesielt amper da Elfenbenskystens representant nektet å gi fra seg mikrofonen. Presidenten har blitt utfordret på spørsmål om pengeoverføringer og korrupsjon

Lovnader

I timene før valget ble avgjort, var det full dramatikk i avstemningslokalet på Universitetet i Tromsø.

Blant annet lovet de to kandidatene mer og mer penger fra egne lommer og inn i FIDEs budsjetter, for å få flere nasjoner på sitt lag i avstemningen.

— Kirsan (Iljumsjinov) lovet at han skulle gi 20 millioner dollar til FIDE. Det er bare de mest naive som tror at det kommer til å stå på kontoen i morgen, sa Aulin-Jansson.

— Jeg vil gjerne se bevis for pengegarantien på 20 millioner dollar, sa Kasparov.

Også Magnus Carlsen og hans manager Espen Agdestein har gitt uttrykk for at de støttet Kasparov i kampen mot Iljumsjinov.

— Den sittende presidenten og hans nettverk har tette bånd og det gjør det vanskelig for en utfordrer å vinne, sa den norske sjakkpresidenten.