E4 — kanskje har du hørt sjakkommentatorene si det, eller kanskje du kjenner det igjen på brettet under VM-kampene.

Å begynne partiet med å flytte kongebonden to felter fremover, er verdens mest kjente sjakktrekk. Nybegynnere bruker det, og Magnus Carlsen og Sergej Karjakin sverger til det i VM-kampen i New York. Men hvorfor er akkurat dette trekket egentlig så populært?

— Det er det mest aggressive åpningstrekket, innleder stormester Leif Erlend Johannessen.

— Det er det mest naturlige åpningstrekket, fordi det åpner opp både for hvitfeltsløperen og dronningen. Derfor er det vanlig at nybegynnere lærer det først, forklarer han videre.

Har spilt E4 i 83 prosent av partiene

Stormesteren viser til at E4 er åpningstrekket som leder til den såkalte «skolematten», en måte å sette sjakk matt på bare fire trekk. Dette eksempelet brukes ofte for å illustrere for nybegynnere hvor fort man kan sette i gang et dødelig angrep i sjakk.

SLITSOMT? Magnus Carlsen ser bare sånn passe engasjert ut under kampen om VM-tittelen mot russiske Sergej Karjakin i New York. Foto: NTB SCANPIX

At Carlsen eller Karjakin skulle falle for en «skolematt», er selvfølgelig utenkelig. For verdensstjernene forteller valget av E4 heller om spillestil og langsiktige planer.— Det handler om å ta kontroll i sentrum. Dette kan man gjøre med å flytte dronningbonden to skritt frem (D4, journ. anm.). Men med E4, får man tatt raskere gjennomført en rokade, forteller stormester Kjetil A. Lie.

En rokade er et spesialtrekk der man flytter kongen og tårnet samtidig. Én forutsetning for spesialtrekket er at ingen brikker står mellom kongen og tårnet.

Har spilt E4 i 83 prosent av partiene

Ifølge nettstedet chessgames.com har Sergej Karjakin valgt E4 i 83 prosent av partiene der han har spilt hvit siden år 2000. Det tilsvarende tallet for Magnus Carlsen er 47 prosent. Dermed er altså begge VM-spillerne kjent som E4-spillere.

I den øvrige verdenseliten har man imidlertid begynt å se en trend som peker i retning andre åpningstrekk.

Johannessen, som også er ansvarlig redaktør for Norsk Sjakkblad, mener én årsak til utviklingen er at E4 er ekstremt grundig analysert gjennom sjakkhistorien.

— Man har faktisk sett et lite skifte på veldig høyt nivå de siste årene. I VM-kampen i 2013 spilte for eksempel Anand nesten bare E4 med de hvite brikkene. Da fikk han ikke til noe som helst. Dermed byttet han til D4 før 2014-VM. Da fikk han stort sett fordel i hvert eneste hvitparti.

FIKK DU MED DEG DENNE? Karjakin har røpet superteam. Men det var russerens hemmelighet som bekymret ekspert aller mest.

- Karjakin kan gå over

E4-trekket har ofte blitt møtt med Berliner-forsvaret på elitenivå de siste årene, et forsvar som har vist seg å være svært vanskelig å trenge gjennom.

Sergej Karjakin har gått for E4 i sine to første partier med hvite brikker i New York, og det har vekket oppsikt hvor lite russeren har fått til i de to forsøkene. Det medfører at sjakkeksperter allerede har begynt å spekulere rundt hvorvidt Karjakin vil avvike fra sitt favorittrekk i dagene fremover.

— Karjakin har gått seg litt fast, han sliter med det spanske forsvaret til Magnus. Derfor går spekulasjonene på at han allerede vil gå over.

Karjakin har altså en veldig viktig beslutning å ta før fredagens parti. Skal han holde seg til sitt vante åpningstrekk, eller skal han prøve å ryste Magnus Carlsen med et annet, mer overraskende åpningstrekk?

Det er ett av de viktigste spørsmålene i den psykologiske krigen som utspiller seg i New York om dagen.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :