VALLE (aftenposten): Vålerenga-lederne brukte store, tykke streker på å understreke at dagens VIF-manager har full tillit til å fortsette som leder av et skakkjørt fotballag.

Men: VIF-ledelsen er tvunget til ikke å frede Martin Andresen etter massiv kritikk fra alle hold de siste dagene.

— I utgangspunktet skal Martin sitte ut sesongen, og så evaluerer vi på nytt når den tid kommer, sier styreleder Åge Petter Christiansen.

Det var akkurat som om noen i styret til Vålerenga hadde regissert kulissene på Valle. Etter et drøyt fire timers møte i sportslig utvalg kunne de åpne dørene og stige ut i solen.

Leder i sportslig utvalg, Håvard Lunde, styreleder Åge Petter Christiansen og en hardt presset manager, Martin Andresen, steg frem som Vålerengas treenighet.

En haglskur av kritikk skulle møtes med sterk tro og samhold.

Nå handler det om:

  • Justering av spillestil. Å se ut som verdens beste ballbesittende lag er ikke rett tidspunkt nå. Mer kynisme inn. Rett på mål. Opp med aggressiviteten. Inn med poengene.

  • Full tillit fra styret om helhetstanken fra A-laget og nedover i ungdomsavdelingen.

  • Vurderer å ansette en sportsdirektør i tomrommet etter at Truls Haakonsen forsvant i januar.

  • Justeringer internt, på treninger, mer disiplin og høyere intensitet. Martin Andresen skal også ha tettere kontakt med spillerne.

Lurte pressen trill rundt

Andresen virket lettet og lykkelig etter møtet med sportslig utvalg. Bare for å understreke sinnsstemningen forsøkte han å lure hele det ventende pressekorpset utenfor Vallhall.

Rett fra møtet gikk han direkte bort til bilen sin uten å si et ord.

Henvendelser om en kommentar virket tilsynelatende nytteløst.

I bakgrunnen ga pressesjefen klar beskjed: Martin, du må ta en prat med dem!

Da smilte VIF-manageren, og sa at alt var en spøk.

Og ga sine forklaringer på hvordan VIF-problemene skal elimineres.

— Jeg tror vi skal lykkes her, og bygger mye av arbeidet mitt på hvordan andre klubber i Europa driver. Gjennomgangen vi har hatt nå har i hvert fall gitt meg energi og lyst på å jobbe videre med VIF, sier han.

- Er du overrasket over at du fikk fortsette?

— Nei, fordi mye av det arbeidet som er satt i gang gir resultater, blant annet under A-laget, men jeg er glad for at styret og folk i denne klubben har stått oppreist i den stormen som har vært de siste dagene, sier Martin Andresen.

Mistilliten

Tirsdag kunne Aftenposten fortelle at halvparten av spillergruppen var skeptiske til å beholde Andresen.

I går kunne Aftenposten vise til en avstemning for to sesonger siden, som viste at mistilliten blant spillerne da var stor.

De siste dagene har leder av sportslig utvalg, Håvard Lunde, hatt flere samtaler med spillerne. Han benekter ikke at skepsisen er der, og at det kan bli utskiftninger på spillersiden, men sier:

— Spillere blir alltid frustrerte når det går dårlig. Mange etterlyser noen som kan gjøre dem bedre. Det er hva vi alle skal forsøke å bidra med i klubben. Med Martin som den bærende kraft, sier han.

- Kun to spillere stilte seg bak Andresen i en avstemning for to sesonger siden. Kjenner du til det?

— Hva spillerne svarer på er jeg usikker på, om de svarer kun på egne vegne eller på Vålerengas situasjon. Jeg er i hvert fall overbevist om at vi ikke hadde fått så negative resultater hvis den hadde blitt gjort i dag.

- Er det blitt stilt krav til at Andresen må forandre lederstil?

— Ledere av en prestasjonsgruppe vil alltid vurdere om noe kan gjøres annerledes. Jeg er helt sikker på at Martin også gjør de vurderingene uten at det har vært noen krav fra oss, sier Lunde.

En seier mot Aalesund på Ullevaal stadion mandag er kanskje enda viktigere enn noen gang.

VIF trenger poeng, entusiasme og flere folk på sine hjemmekamper for å redde økonomien.

Og et svar til gårsdagens avgjørelse om at styret handler riktig.

- Aalesund kampen er viktig, jeg ser den, sier Åge Petter Christiansen, styreleder i klubben.