Den tidligere fotballederen Morgan Andersen nådde ikke frem med erstatningskravet mot Aftenposten. Avisen ble frikjent i Oslo tingrett, og Andersen må betale saksomkostninger.

Morgan Andersens advokat Rune Gaustad vil ikke kommentere dommen før han har studert den grundig, men er ikke i tvil om at den blir anket. Han vil heller ikke si noe om hvordan hans klient reagerte på dommen.

I desember 2011 skrev Aftenposten i «Ny millionutbetaling granskes» at Andersen som leder i Fredrikstad fotballklubb (FFK) inngikk en avtale om spilleren Abgar Barsom. Den avtalen skulle ligne på en avtale der FFK allerede var mistenkt for skatteunndragelser.

Vant i PFU

Det ble i artikkelen også hevdet at Andersen «var leder for NISO og endte i personalsak som endte med fellende dom i lagmannsretten». Dagen etter ble Morgan Andersen intervjuet og fikk komme med sin versjon av saken.

Andersen klaget Aftenposten inn for Pressens faglige utvalg (PFU) der avisen ble felt for brudd på god presseskikk. Etterpå fremmet Andersen krav om erstatning fra Aftenposten for injurierende påstander. Det avviste avisen og Andersen tok saken til retten med krav om erstatning og oppreisning.

Nå har Oslo tingrett kommet til at journalisten utviste den nødvendige aktsomhet, og at ærekrenkelsene ligger innenfor ytringsfrihetens rammer og ikke anses rettsstridig.

Viktig dom

Aftenpostens advokat Jon Wessel-Aas mener dette er en viktig dom fordi den sier noe om hvilke krav som skal stilles til journalistikken.

— Mens PFU ser på det strengt etiske, har retten sett på helheten og sier at man ikke skal dømmes på enkelte unøyaktigheter. Når sakene har stor offentlig interesse og dekningen over tid tar inn eventuell ny informasjon, skal ikke man ikke dømmes for noen unøyaktigheter, sier Wessel-Aas.

Han mener det er en del av ytringsfriheten at pressen har et visst slingringsmonn i viktige saker.

Sjefredaktør Hilde Haugsgjerd i Aftenposten sier i en kommentar at hun er fornøyd med dommen, men at dette har vært en vanskelig sak.