Den internasjonale olympiske komité (IOC) var ventet å ta en avgjørelse i løpet av tirsdag på om Russland skal kastes ut av det kommende OL i Rio de Janeiro.

Tirsdag ettermiddag sendte IOC ut en pressemelding der man sier at rapporten skal evalueres nøye, og at detmå undersøkes om det finnes hjemmel i loven til å utestenge en hel nasjon.

Avgjørelsen om Russland vil få delta i sommerlekene er dermed utsatt. Lekene i Rio starter 5. august.

IOC ønsker å avvente en avgjørelse i idrettens voldgiftsrett (CAS) angående de russiske friidrettsutøvere som vil ha tilbake plassen i OL. Denne avgjørelsen er ventet førstkommende torsdag.

Systematisk doping

LA FREM RAPPORTEN: Professor Richard McLaren i Toronto mandag. Foto: REUTERS/Peter Power/NTB scanpix

Det var mandag at verdens antidopingbyrå (WADA) la frem en rapport som beviste alvorlig og systematisk bruk av doping i forkant av vinter-OL på hjemmebane i Sotsji i 2014. Professor Richard McLaren har ledet arbeidet med den uavhengige rapporten, som har tre hovedpunkter:

  • Moskva-laboratoriet forsøkte gjennom et statlig finansiert system å skjule dopingtatte, russiske utøvere.

  • Sotsji-laboratoriet brukte en unik metode for å bytte dopingprøver.

  • Sportsdepartementet konstruerte, overvåket og kontrollerte manipuleringen.

— Jegstoler på at funnene i vår rapport er riktig. Vi har gjort mange intervjuer, tester og vi har kun vurdert pålitelige bevis, sa McLaren.

Selv om McLaren ikke ville uttale seg om hvilke følger rapporten burde få, oppfordret WADA i etterkant av offentliggjøringen IOC til å utestenge russiske utøvere fra all internasjonal idrett, inkludert sommerens OL i Rio, frem til Russland makter å gjennomføre en «kulturforandring».

Russiske friidrettsutøvere er allerede utestengt fra Rio-OL på ubestemt tid etter flere dopingavsløringer. De siste månedene har en uavhengig gruppe, utnevnt av WADA og ledet av McLaren, etterforsket anklager om doping i andre idretter.

Innfører tiltak

INNFØRER TILTAKT: IOC-president Thomas Bach. Foto: Jean-Christophe Bach

IOC sier i tirsdagens pressemelding at de gir sin fulle støtte til McLarens arbeid, og de ber WADA etterkomme hans ønske om å fortsette sin etterforskning for å grave fram navn eller utøvere som har vært involvert i dopingprogrammet.Man ber også de enkelte internasjonale idrettsorganisasjonene om å evaluere McLaren-rapporten og fatte de nødvendige tiltak basert på sine egne lover.

IOC har også satt sammen en disiplinærkomité som har fått i oppgave å granske rollen til enkeltpersoner allerede nevnt i rapporten. Denne komiteen kan bruke ekstern ekspertise for å «utøve sitt mandat».

IOC har foretatt følgende midlertidige bestemmelser:

  • IOC vil ikke gi sin støtte til sportsarrangementer i Russland.

  • IOC vil heller ikke gi personer fra det russiske idrettsdepartmentet, eller personer nevnt i McLaren-rapporten akkreditering til OL i Rio.

  • Man planlegger å re-teste alle russiske utøvere som deltok i Sotsji-OL i 2014, samt disses trenere og støtteapparat.

  • IOC ønsker at alle vintersportsarrangementer i Russland midlertidig skal «legges på is», og man oppfordrer arrangører av kommende VM, World Cup eller andre internasjonale stevner til å lete etter alternative arrangører.

  • Man ber også de enkelte internasjonale særforbundene om en full etterforskning, og iverksettelse av sanksjoner ved brudd på antidoping-bestemmelsene.