Applausen sto i taket da Tom Tvedt ble valgt til ny idrettspresident i juni. Enigheten blant norske idrettsledere om å kjempe for den norske enerettsmodellen, var like stor som rundt valget av idrettspresident.

Nå har Tvedt og hans styre sittet et drøyt halvår, uten at det har vært en eneste kontroversielle sak. OL-saken om 2022-lekene er for lengst lagt død, men idrettsstyret har ikke vært arbeidsledig av den grunn. Nye utfordringer har krev både mye tid og arbeid.

– Vi har brukt en del tid i styret det siste halvåret med å jobbe med enerettsmodellen. Dessverre ser vi nå at det er utenlandske spill som utfordrer oss til enhver tid. Finansieringen av norsk idrett har jo gått gjennom spillemidler i alle år. Det er først og fremst enerettsmodellen som har virket, forteller Tom Tvedt til NTB.

Norsk idrett får 64 prosent av overskuddet til Norsk Tipping. Denne prosentandelen har økt de siste årene, men har nå nådd taket, i alle fall inntil videre. Uten disse pengene som blir overført fra Staten hvert år, ville ikke norsk idrett vært liv laga.

Den modellen det jobbes etter også på den finansielle planet, gjør økonomien forutsigbar, men nå er både den norske modellen og den finansielle forutsigbarheten kommet under press. Tom Tvedt heiser flagget og kaller til kamp.

Ryggraden

– Enerettsmodellen er ryggraden og grunnplanken i hele finansieringen, ikke bare av idretten, men av hele frivilligheten her i landet. Det gjelder å kjempe for dette godet, og vi ser at i Finland, er de i ferd med å stramme grepet rundt påvirkningen fra utenlandske spill, forteller idrettspresidenten.

Han har staket ut kursen for hva som politisk sett blir den viktigste saken i 2016. Riktignok er det også et Ungdoms-OL i Lillehammer, det er også sommer-OL og Paralympics i Rio de Janeiro. Dette er begivenheter idrettspresidenten har oppmerksomheten på og som er viktige for ham, men mest av alt betyr det mest å sikre stabile og forutsigbare økonomiske rammer.

– Er presset fra utenlandske spillselskaper økende og større enn du hadde ventet?

– Svaret på dette spørsmålet er et ubetinget ja. Vi ser det er utenlandske spillselskaper som reklamerer ulovlig på norske TV-kanaler. Det er klart at man ser at presset dette medfører har vært særdeles økende, og kommer til å bli kjempeutfordrende i årene som kommer, forklarer Tvedt.

Han legger til at den norske modellen som bygger på overskuddet av Norsk Tipping, er tuftet på en ansvarlig spillpolitikk, som har som mål å begrense spillingen, slik at ingen skal spille seg fra gård og grunn.

Inntekter

– For idretten og frivilligheten er det snakk om hardt tiltrengte inntekter. Vi får jo 62-64 øre i inntekter per krone fra norske spill. De utenlandske spillselskapene har jo kommet til oss og sagt de også vil betale, men de vil gi maks 20 øre i inntekter til frivilligheten per krone, sier en engasjert Tom Tvedt.

Han sier til NTB han er frustrert over en bransje som ikke respektere eller aksepterer norsk lov, men som driver sin ulovlige reklame uten at det blir gjort noe med det.

Han tror det skal være mulig å finne en løsning, slik at de pengene som blir brukt til barn og unge, vil komme også i årene som kommer. Det er avhengig av at virksomheten til utenlandske spillselskaper blir bremset her i landet. Og Tom Tvedt og co. i idrettsforbundet har allerede satt på bremsene ved inngangen til 2016. – Kampen for å beholde den norske idrettsmodellen og finansieringen er viktig, men også Ungdoms-OL i Lillehammer og OL og Paralympics i Rio kommer til å få stor oppmerksomhet rent idrettslig i 2016, forteller idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

(©NTB)