G14 vil saksøke FIFA for 6,8 milliarder

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) fikk mandag forespeilet et søksmål på 6,8 milliarder kroner fra G14, samveldet av Europas 18 mektigste fotballklubber.

Rettssaken der fotballklubbene krever at FIFA eller nasjonale forbund skal ta på seg arbeidsgiveransvar for spillere når de er på landslagsoppdrag, startet i en belgisk rettssal mandag.

Gir retten medhold til klubbene, åpner det for milliardsøksmål.

– G14 krever 860 millioner euro (6,83 milliarder kroner) i erstatning fra FIFA som dekning for økonomiske tap i de 18 klubbene gjennom de siste ti årene, sa G14-advokat Jean-Louis Dupont i sin prosedyre.

Det er Charleroi som i første omgang har saksøkt FIFA. Den belgiske klubben krever erstatning etter at en spiller ble skadd i landskampoppdrag for Marokko for halvannet år siden.

G14 gir Charleroi sin fulle støtte i søksmålet.

Rettssaken kan få minst like store konsekvenser som Bosman-dommen i sin tid fikk. FIFAs regler sier at klubber plikter å frigi spillere til landslagsoppdrag uten lønnskompensasjon. Nå krever G14 at FIFA dekker så vel forsikringer som lønn, men FIFA har så langt blankt avvist kravene.

Utfallet av saken kan bety farvel til store stjerner på alt annet enn de største og rikeste nasjonenes landslag.

G14 støtter ikke bare søksmålet fra Charleroi, men også et lignende søksmål fra John Carews klubb, Lyon. Charlerois søksmål er det første som kommer opp for retten.

G14 har også levert en klage til konkurransekommisjonen i Sveits, der det hevdes at Zürich-baserte FIFAs regler er i strid med sveitsisk konkurranselov.

Trolig vil saken uansett ende opp i EU-domstolen, som avsa den endelige dommen i Bosman-saken på begynnelsen av 1990-tallet. Den gang endret domstolen fotballens overgangssystem for alltid og ga spillerne økt makt.

Den neste avgjørelsen kan bety økt klubbmakt og et farvel til landslagsfotball slik vi kjenner den.