OSLO: Breivik ble klokka 9.15 kjørt i en hvit bil fra Ila fengsel til tingretten. Breivik har i forkant av dette fengslingsmøtet sagt at han ikke ønsker å bli fotografert i forbindelse med fengslingen.

Væpnet politi var i stor grad på plass utenfor rettsbygningen da Breivik kom til Tinghuset. Politiet var selvsagt til stede inne i rettsbygningen også.

I tingretten vil Breivik fremstilles i Tinghusets mest sikrede rettssal, i sal 828 i åttende etasje. Overlevende, etterlatte, pressen og andre interesserte har for første gang mulighet til å overvære et fengslingsmøte i terrorsaken.

I tillegg til plassene i sal 828 er det satt av plasser i en annen rettssal der rettsmøtet blir overført via videolink på storskjerm.

Kø for å komme inn

Det er første gang siden terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli at Breivik fremstilles i åpen rett. Det var på forhånd ventet at flere hundre mennesker ville kjempe om de rundt 300 plassene som var satt av til tilhørere. De første var på plass allerede klokken 1 natt til mandag, klokken 7 begynte det å bli en lang kø foran Tinghuset og klokken 8 begynte tingretten å slippe tilhørerne inn i rettsbygningen.

Utenfor Tinghuset samlet det seg demonstranter da Breivik var på plass. Demonstrantene holdt opp bannere med påskriften «Ingen talerstol til fascister» og «Vi glemmer aldri 22. juli – knus fascismen».

Men det var en rolig stemning utenfor Oslo tingrett vel en halv time før fengslingen skulle starte.

Ikke få noen talerstol

Dette er i tråd med hva sorenskriver Geir Engebretsen sa i forkant av fengslingen. Han forsikret at saken vil gå i verdige former, og sa også at han synes det er naturlig at flere ønsker å se og høre Breivik. Samtidig understreket han at Breivik ikke vil få den talerstolen flere har fryktet at den terrorsiktede vil få under fengslingsmøtet.

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, ankom sammen med sitt forsvarerteam retten rett etter klokka 10. – Jeg vil ikke gi noen kommentarer og vil ikke si noe om dette nå, sa han til NTB. Ifølge Breviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, er Breivik godt forberedt foran fengslingen. Han har skrevet ned ting han ønsker å si på lapper, men vil altså bli stanset dersom han starter på en forsvarstale, ifølge sorenskriver Engebretsen.

Aktoratet var ved 10.30-tiden på plass i rettssalen.

Breivik har så langt sittet over 16 uker i varetekt med brev-, besøks— og medieforbud, og i praksis isolert. Politiet vil be om tolv nye uker på samme vilkår.