Ikke for å klandre riskremen på julekvelden, men noen gjester foretrekker litt friskere avslutning på et kraftig måltid. En fruktsalat er aldri feil; gjerne én med fargerike, smakfulle eksotiske frukter for å spe på et magert, norsk sesongutbud.
Noen har moltetradisjon til finmiddagen. Også den kan fornyes litt; moltekremen kan bli enda litt mer fristende.
Oppskrifter:
Ostekake med molter
Denne svenske godbiten kan du fryse inn i god tid før festmåltidet. Husk bare på å ta opp ostekaken ett kvarters tid før du anretter porsjonsvis og serverer desserten.
Nok til 8-12 porsjoner :
8 store digestive-kjeks
50 g smør
150 g fløteost naturell, type Philadelhpia
2 dl sukker
4 eggeplommer
3 dl kremfløte
125 g molter
frø av 1/2 vaniljestang
Pynt:
125 g molter
ca. 1 ss sukker
2 dl lettvispet kremfløte
ca. 1 ss crema di balsamico — ferdig på flaske eller innkokt balsamico-eddik
kakao til å sikte over, gjerne Valrhona
et par urtekvaster
Bunn:
Ha kjeksen i en plastpose og deng løs med kjevlen, så den blir finsmulet.
Smelt smøret og rør smulene i.
Kle en avlang bakeform med plastfolie. Trykk kjeksrøren i. Sett formen i kjøleskapet mens du forbereder fyllet.
Ostefyll
Visp ost og sukker til en jevn masse. Rør i én og én eggeplomme.
Visp kremen og vend den inn i ostefyllet. Del en vaniljestang i to på langs, grav ut kornene og bland i fyllet.
Rør moltene til jevn masse med stavmikser. Bland moltemassen i ostefyllet. Hell over kjeksbunnen og sett hele formen i fryseren, minst 4 timer.
Før servering:
Ta ut ostekaken og la den hvile minst 15 minutter på kjøkkenbenken. Skjær i rause skiver og fordel på porsjonstallerkener.
Bland hele molter og sukker så det smaker godt.
Sprøyt tyktflytende balsamico utover tallerkenen og legg på kakestykker. Legg på en god porsjon molter og litt kremfløte. Sikt litt kakao over og topp med en grønn urtekvast.
Pasjonsfrukt-mousse
Nok til 6 porsjoner:
3 pl. gelatin
2 dl pasjonsfruktjuice— silt fra cirka 20 frukter
ca. 120 g sukker
4 ss vann
2 eggehviter
1 ts nypresset sitronsaft
4 dl kremfløte
3 pasjonsfrukter
evt. noen mynteblader
Slik gjør du :
Legg gelatinen i bløt, én og én plate, i kaldt vann i 5 minutter.
Varm pasjonsfruktjuicen, som du kan kjøpe ferdig frossen, men ikke la den koke. Rist gelatinen tørr og rør inn i juicen til alt er oppløst. Avkjøl på kaldt sted, eventuelt over en bolle med isterninger.
Lag italiensk marengs :
Ha sukker og 4 ss vann i en liten kasserolle og varm om mens du rører, til hele sukkeret er oppløst. Kok videre til sukkerlaken koker kraftig og koker inn, reduseres. Avkjøl.
Mens sukkerlaken koker :
Pisk eggehvitene stive i en stor bolle. Tilsett sitronsaft og fortsett å piske til du får stive topper i massen.
Pisk massen videre mens du tilsetter sukkerlaken i en tynn stråle.
Fortsett til marengsen er glinsende og helt stiv.
Visp kremen halvstiv.
Vend inn den avkjølte pasjonsfruktjuicen i margensen med en metallskje. Vend deretter inn lettpisket krem.
Hell over i porsjonsformer eller glass-skål og la moussen stivne i kjøleskapet minst 2 timer.
Pynt gjerne med litt pasjonsfruktmasse, en urtekvast og bringebærsaus.
Sjokoladedessert i glass
Sjokolade og bringebær er en fullkommen kombinasjon for mange av oss. Denne porsjonsdesserten som egentlig er en marengskrem med sjokolade, kan du velge å servere nesten frossen eller kald. Vanligvis brukes kremfløte til denne, men med crème fraîche får du litt friskere smak.
Du trenger til 4 porsjonsglass:
1 eggeplomme
20 g sukker
70 g mørk sjokolade -med minst 60 pst. kakao
1/2 dl crème fraîche
1 dl kremfløte
1 eggehvite
1/2 ts nypresset sitronsaft
20 g sukker
1 dl bringebær
1 ss flytende honning
Slik gjør du :
Visp eggeplomme og sukker til eggedosis, hvitt og luftig.
Smelt sjokolade over vannbad: Brekk opp sjokoladeplaten og legg i en bolle. Dekk med plastfolie. Sett bollen over kokende vann på komfyren. La bitene smelte. Rør jevnt etterpå.
Visp crème fraîche og kremfløte halvstivt.
Marengs:
Visp eggehviten med sitronsaft og sukker til fast masse.
Bland smeltet sjokolade i eggedosisen. Bland deretter inn kremen. Vend til slutt inn marengsen.
Du kan fryse ned bollen eller fordele i porsjonsglass hvis du skal vente én dag eller flere på gjestene.Servér frossen eller kald. Høvle sjokolade over.
Pynt med hele, friske bringebær.
Servér gjerne bringebærsaus til.
Bringebærsaus
Denne får en dyprød farge og kraftigere smak av vinen, men den kan selvsagt sløyfes, og sausen blir god for det.
200 g bringebær — frosne eller friske
75 g sukker
75 ml kraftig rødvin
skall av 1 sitron
Slik gjør du :
Mos bærene og press dem gjennom en sikt. Kok opp sukker og rødvin med sitronskall. Tilsett bringebærmosen og kok i 3-4 minutter. Smak til med sukker. Servér lun eller avkjølt.