— Jeg tror Start hadde overlevd med meg som trener. Men da måtte det blitt tatt grep for å snu den trenden vi var inne i. De var jeg klare til å ta, men opplevde manglende støtte. Dermed var det bedre at de løste det på sin måte, enn at vi motarbeidet hverandre, sier Knut Tørum til Fædrelandsvennen etter å ha holdt foredrag for 33 næringslivsledere i Kristiansand om ledelsesfilosofi fredag.

Store deler av foredraget handlet om den siste tiden i Start.

Under fanen "Suksess på oppsigelse - mulig?" fortalte treneren åpent om tanker og opplevelser fra klubben som søndag rykket ned i 1.divisjon.

Lange forhandlinger

Tørum forklarte at det største savnet i Start var tydelige tilbakemeldinger. Både fra spillerne og ledelsen. Særlig i perioden etter fjorårssesongen, da det kom frem at spillere var misfornøyde. En uke før sesongstart ble det klart at han ikke fikk forlenget kontrakten med Start.

— Jeg savnet direkte tilbakemeldinger etterpå. Ledelsen kunne sagt at de trengte å se forandringer. At det og det måtte bedres. Kalle en spade for en spade. Vi brukte tre måneder på å forhandle om ny kontrakt sist vinter. Hva fikk vi ut av det? Ingenting. Det eneste jeg satt igjen med var et spørsmålstegn, forklarte Start-treneren.

Spillerne utnyttet uroen

— Hadde situasjonen vært enklere om ledelsen hadde sagt at Tørum er vår mann? At de som ikke er med på det får finne på noe annet, spurte en av næringslivslederne.

— 100 prosent. Sånn tror jeg det ville vært overalt, svarte Tørum, som mener spillerne som ønsket han vekk utnyttet uroen.

— For de spillerne som var misfornøyde ble det et eldorado at situasjonen ble sånn. Det kunne de utnytte. "Fusset" ble ødeleggende for oss, sa Tørum, som mener at resultatene ble dårligere på grunn av de interne forholdene, og ikke omvendt.

Han fortalte også hvordan hverdagen i Start endret seg inn mot 2011-sesongen - etter at han fikk beskjeden om at kontrakten ikke ble forlenget forsvant noe av fokuset.

Mistet gnisten

— Fikk jeg en utfordring eller fikk jeg en oppsigelse? Det har jeg tenkt mye på. Det var en uke før seriestart og omgivelsene ville si og skrive at jeg hadde fått oppsigelsen. Jeg brukte mer tid på å tenke på ting som jeg ikke burde bruke energi på. Var det skjulte agendaer her, som jeg ikke fikk svar på? Overskuddet og glimtet i øyet ble litt borte. Empati og det å tenke de lange linjene ble jeg dårligere på, tror jeg. Jeg fikk mindre overskudd. Det var noe som lå og murret i bakhodet, sa Tørum.

Trenger temperatur

Han mener også at kontraktssituasjonen i Start kan ha ødelagt mye for de sportslige resultatene. Kun 14 spillere har kontrakt utover dette året.

— Jeg tror det har hatt noe å si. Hvis folk er noenlunde bygd som meg så har mye av energien gått med til det, sa Tørum, som beskrev hva som var det vanskeligste i Start. Han mener spillergruppen var preget av en "Sørlandskultur". At en prestasjonsgruppe trenger temperatur og meninger for å utvikle seg.

— Det vanskeligste var evalueringsbiten. Spillerne sa ingenting. Jeg ba dem være direkte. Det var tystnad. Det var en kjempeutfordring og helt uvant for meg. Det å få frem engasjement var en stor utfordring i Start og det største savnet. At folk gir litt faen og sier det som det er. Alt trenger ikke være kjekt og trivelig hele tiden, slik det skal være på Sørlandet. Tør vi ikke si noe er sjansen stor for at vi setter feil fokus, sa Tørum, som ikke vil svare på oppfølgingsspørsmål fra foredraget.

Start tause

— Utdype det jeg sa der vil jeg ikke. Start får stå for evalueringen av sesongen og hvordan den gikk, sier Tørum til Fædrelandsvennen.

Magne Kristiansen, styreleder i Start, kjenner seg ikke igjen i Tørums beskrivelse.

— Jeg var med på flere av møtene. Knut Tørum fikk tydelige tilbakemeldinger fra oss i Start. Vi er uenige i faktafremstillingen, men er som tidligere arbeidsgiver bundet av en gjensidig avslutningskontrakt med Knut Tørum hvor vi ikke har anledning til å kommentere arbeidsforholdet.

— Mener du at Tørum bryter denne kontrakten nå?

— Jeg ønsker ikke å kommentere det utover det jeg har sagt, svarer Kristiansen.