Implantatene er produsert av selskapet Poly Implant Prothèse (PIP), og beslutningen om hvorvidt implantatene bør fjernes, skal tas i slutten av uka, opplyste franske helsemyndigheter tirsdag ifølge nyhetsbyrået AFP.

Først skal det franske kreftinstituttet legge fram en rapport den 23. desember, og foreløpig vil myndighetene ikke fastslå om det er en forbindelse mellom implantatene og kreft.

Ifølge den franske avisa Liberation har 300.000 kvinner rundt omkring i verden implantater fra PIP. Tidligere var selskapet verdens tredje største produsent av silikonimplantater. Av en årlig produksjon på 100.000 ble 80 prosent eksportert.

Forbudt

Selskapet ble lagt ned, og implantatene ble forbudt i fjor etter at det ble avslørt bruk av en type silikongelé som ikke var godkjent, og som førte til et uvanlig høyt antall rifter på implantatene.

Franske helsemyndigheter opplyste i forrige uke at det er rapportert inn åtte tilfeller av kreft blant kvinner som har implantatene. Over 2.000 kvinner har anmeldt firmaet etter å ha fått helseproblemer, og selskapet etterforskes nå av politiet.

Talskvinne for den franske regjeringen, Valerie Pecresse, sier at det er viktig at alle kvinner som har implantater fra PIP, oppsøker kirurgen som utførte operasjonen. Hun sier også at fjerning av implantatene vil kunne gjennomføres på statens regning.

Norske kvinner

Helsedirektoratet har kartlagt omfanget av bruken i Norge og er i dialog med de aktuelle klinikkene om oppfølging av pasientene, ifølge avdelingsdirektør Marit Endresen i Helsedirektoratet.

— Helsedirektoratet følger utviklingen nøye og er i tett dialog med franske myndigheter angående saken. Vi vil vurdere videre tiltak basert på resultatet av franske myndigheters konklusjon når denne foreligger i løpet av denne uken, sier Endresen til NTB.

Helsedirektoratet har ikke mottatt noen rapporter om hendelser forbundet med PIP-implantater i Norge.

— Omsetning og bruk av produktet ble stoppet i Norge i april 2010 som følge av at franske helsemyndigheter rapporterte om fare for lekkasjer fra implantatene, sier hun.

Omfanget i Norge inntil april 2010 var at fire klinikker hadde operert inn ca. 450 implantater på til sammen 200- 230 pasienter. (©NTB)