GAZA BY: Samtidig med at militante palestinere skjøt nye raketter fra Gazastripen mot Israel, ble det palestinske området søndag rammet av det blodigste enkeltangrepet hittil i konflikten.

Et bolighus med tre etasjer i bydelen Nasser i Gaza by ble jevnet med jorden da israelske F 16-fly slapp sin dødelige last over det. I ruinene lå elleve sivile drept, blant dem fire barn, og 20 sårede, ifølge Hamas-myndighetene.

Yihia Abayah, som var sjef for Hamas' rakettoperasjoner på Gazastripen, var målet for angrepet og ble drept, ifølge den israelske regjeringen.Hamas' væpnede fløy lover på sin side å hevne de drepte medlemmene av familien Dalu, som bodde i huset.

Lidelser

Til tross for massiv mobilisering av reservister og utplassering av militært utstyr på grensen til Gazastripen hadde Israel søndag fortsatt ikke iverksatt noen bakkekrig. Men også luftangrepene skaper store lidelser for sivilbefolkningen.

Totalt er minst 65 palestinere drept, rundt halvparten av dem kvinner og barn, i den fem dager lange konflikten. Om lag 500 mennesker er såret.

På israelsk side er tre drept og flere titalls såret, og søndag rammet en palestinsk rakett en boligblokk i byen Ashdod. Ingen ble skadd i dette angrepet.

– Ingen oversikt

Sykehus på Gazastripen er sterkt overbelastet etter Israels bombing og mangler både medisiner og utstyr, fastslår Verdens helseorganisasjon. FN-organisasjonen ber om 60 millioner kroner fra givere for å kunne dekke akutte behov de neste tre månedene. Røde Kors er bekymret for at ambulansene på Gazastripen skal gå tomme for drivstoff.

Direktøren for Al Quds-sykehuset i Gaza by, Khaleel Abu Alfol, forteller at det ennå er for farlig til å få fullstendig oversikt over omfanget av behovene.

– Vi vet at mange fryser nå, fordi vinduene er knust og nettene begynner å bli kalde. En annen stor bekymring vi har, er den mentale helsen særlig til barn. Alle angrepene skremmer dem og gir psykiske problemer, sier han.

42 mennesker, blant dem 13 barn, er brakt fra Gazastripen til Israel for å motta behandling ved sykehus der, ifølge den israelske hæren.

Våpenhvile eller bakkekrig?

Parallelt med israelske forberedelser til en bakkekrig skal det pågå et intenst arbeid for å få i stand en våpenhvile for å stanse angrepene.

Egypt står sentralt i dette arbeidet, og palestinske tjenestemenn sa søndag at det kan være mulig å få til en avtale «i dag eller i morgen».

I Egypts hovedstad Kairo var Hamas-tjenestemenn positive til de egyptiske meklingsforsøkene. De var opptatt av å få avklart den mulige snublesteinen som ligger i å få garantier for at betingelsene i våpenhvilen blir overholdt. Hamas ønsker at Israels viktigste allierte, USA, skal stå som garantist for en våpenhvile, ifølge en tjenestemann som ber om ikke å bli navngitt.

Mens Israels president Shimon Peres roser de egyptiske meklingsforsøkene, understreker statsminister Benjamin Netanyahu at landets væpnede styrker fortsetter å forberede seg på bakkekrig.

USAs president Barack Obama sa søndag at han i løpet av de neste 36 til 48 timene vil vite om det kan være mulig å gjøre fremgang i arbeidet med å stanse krisen. Obama sier «det er å foretrekke» at det ikke blir noen invasjon av Gazastripen.