OSLO: Det skaper debatt at etablerte hiphop-artister som Salvador Sanchez fra Kristiansand ikke får spille på by:Larm i Oslo. Programsjef, Joakim Haugland og jurymedlem Lars Vaular mener mye av ansvaret ligger hos artistene selv, og sier det vises i form av de få søknadene som er sendt inn. Manager for Sanchez, Pål Hetland, er slett ikke enig, og mener det er arrangørenes generelle holdning til hiphop-genren som er et problem.

— Jeg synes det er skremmende at arrangørene av by:Larm tar denne musikkgenren så lite på alvor at de overser norges desiert beste hiphop-artist. Salvador er en artist som virkelig kunne vist for alle at Norge kan lage veldig god musikk i denne genren. Det er ikke sikkert at vi bryr oss om å søke neste år, sier Hetland.

Indiepop og rock

Sanchez er en godt etablert rapper som i år er nominert til sin tredje Spellemannspris og mannen bak den kritikerroste plata «Happy Daze». Men likevel kom han ikke gjennom nåløyet og fikk spille på by:Larm i år.

Men Hetland er ikke den eneste som er sjokkert over at Sanchez ikke blir å se på en av by:Larm-scenene. Han får blant annet støtte av en av norsk platebransjes hiphop-pionérer, Christer Falck, som uttaler til VG at by:Larms bookinggruppe har mer fokus på indiepop og rock enn på hiphop.

For kristiansandsrapperne, Brede Flatset «Sheepy» Johnsen og Tor Even Børufsen (Vågsbygd Handy) er en spillejobb på det store bransjetreffet attraktivt fordi det gir en unik mulighet til å promotere seg selv.

— Det sier vel litt om juryen at ikke det er flere hiphop-navn på årets program. Det virker jo som en del av dem kanskje ikke setter genren på førsteplass når de velger ut. En artist som Salvador burde selvfølgelig spilt. Jeg synes det er en veldig merkelig affære at han ikke er med, sier Sheepy.

Sørlandsrapperen har søkt by:Larm tre år på rad, og kom helt til finalerunden i utvelgelsen i år. Han har ikke opplevd manglende interesse fra artister i eget miljø.

— Mine bidrag har i hvert fall vært seriøse, og jeg har sendt inn det beste jeg har. Uten å kunne si noe om de andre søknadene, så kan det jo nesten virke som om det har kommet inn en del halvseriøse søknader og at det er noe av grunnen til at det er så få hiphop-artister representert, sier Sheepy.

«Hipster-festival»

Både Salvador Sanchez, Sheepy og Vågsbygd Handy søkte om deltakelse i 2011, men ingen av dem kom med. For sistnevnte hadde en spillejobb i år vært en kjærkommen og unik mulighet til å promotere skiva «Undervannsmusikk», som ble sluppet 20. desember i fjor.

— Jeg er enig i at det er en skjev fordeling mellom musikkgenrene. By:Larm er vel kjent som en litt sånn «hipster»-festival hvor alle går med hvite solbriller? He he… Men det er virkelig en bra mulighet for å få oppmerksomhet i media og for å promotere seg selv, og vi har i hvert fall søkt når vi har hatt materiale å komme med, sier Tor Even Børufsen i Vågsbygd Handy.

Programsjef for by:Larm, Joakim Haugland uttalte torsdag til VG at antallet hiphop-artister på årets program absolutt gjenspeiler den interessen artistene har hatt for å søke.

— Antallet er representativt for interessen fra hiphop-miljøet... Av den totale søknadsmassen i år var cirka 2,7 prosent hiphop. Antallet som spiller er rimelig nøyaktig den samme prosenten av totalt antall artister, Haugland til VG torsdag, da han ble konfrontert med den skjeve fordelingen.