GARDERMOEN: Palestinakomiteen jobber nå å få en norsk båt av gårde.

– Vi har fått beskjed fra folk som har sagt at de kan hjelpe oss å skaffe en båt og fra folk som har lyst til å reise. Det er også stortingspolitikere som har meldt seg og vil være med, så nå må vi skaffe økonomisk støtte til dette, sier leder Line Khateeb i Palestinakomiteen til NRK.

Komiteen tror det vil ha store fordeler å seile under norsk flagg istedenfor tyrkisk.

– Hvis vi kommer med et norskflagget skip så våger vi å tro at israelerne vil oppføre seg mer anstendig og vi har tillit til at de vil gjøre det, sier Khateeb.

– Ingen våpen om bord

De tre norske aktivistene Nidal Hejazi (26), Espen Goffeng (38) og Randi Kjøs (58) landet på Gardermoen ved 11.30-tiden torsdag og ble gjenforent med familien før de holdt en pressekonferanse.

De tre aksjonistene på Mavi Marmara hevder det ikke var våpen om bord da skipet ble bordet av israelske soldater.

– Det var ingen våpen på båten, det kan jeg forsikre om. Jeg regner med at det kan ha blitt brukt kjepper i forsvar da soldatene ble firt ned på toppdekket, men vi hadde ingen våpen, sa Nidal Hejazi på en pressekonferanse på Radisson Blu-hotellet ved Gardermoen torsdag ettermiddag.

– Jeg var på dekk da operasjonen startet. Israelerne gikk til aksjon da det ble ropt for morgenbønn rundt klokka 04, sa Hejazi. Han fortalte at to båter først kom bakfra, før aksjonistene oppdaget et helikopter like over.

Ifølge de norske aksjonistene åpnet de israelske soldatene ild med gummikuler og senere med skarpe skudd da de ble firt ned på båtdekket.

– Mange døde rett foran øynene mine, sa Hejazi.

Begynte å skyte

– Fire soldater ble sluppet ned rett over hodet på oss, siden kom flere. De begynte å skyte på oss med en gang. Først med gummikuler, jeg fikk noen. Så hørte jeg at de som var i bønn var kommet fram, og da startet skytingen med skarpt.

– Det er litt vanskelig for meg å snakke mye om det, for mange døde rett foran øynene mine, sa Hejazi, som er leder for Free Gaza Norge, under den følelsesladede pressekonferansen.

Våknet av sjokkgranater

Espen Goffeng fortalte at han sov på dekket over Nidal, og våknet av sjokkgranater og paintballskudd, før helikoptrene kom. Han sier de første soldatene som ble firt ned, ble overmannet.

– Alt som foregikk der oppe, så jeg ikke. Men folk ble skutt på det dekket jeg var også. Det er vrient å snakke om det, jeg så folk som var skutt i hodet, noen som bar en død mann. Det var blod i trappene, en ble skutt i beinet og dratt inn i døråpningen ved meg, sa Goffeng.

Randi Kjøs fortalte at hun ikke opplevde den samme brutaliteten som mennene om bord på båten. Som kvinne ble hun beskyttet.

– Jeg bodde sammen med muslimske kvinner. Vi var beskyttet og bodde nederst i båten. Siden helikoptrene kom ganske lydløst, fikk vi ikke se starten av tragedien, sa Kjøs.

Bundet

Etter at militæret hadde fått kontroll over situasjonen, ble alle bundet og alle eiendeler ble tatt fra aktivistene.

Kvinnene fikk etter hvert løsnet hendene, mens mennene ble sittende i den stekende solen med helikoptre svirrende over hodene. Noen fikk også hetter dratt over hodene eller bind for øynene – det gjaldt blant annet Hejazi.

– Det var bevæpnet politi og soldater med maske overalt, sa Kjøs.