Onsdag ble årets søkertall kjent. Tallene viser at søkningen til lærerutdanningene fortsetter å øke. De siste årene har myndighetene satset stort med lærerrekrutteringskampanjen «Har du det i deg?». Fra 2008 til 2010 økte antall søkere med 42 prosent. Årets tall viser en økning på ytterligere 5,8 prosent, noe som innebærer en økning på rundt 50 prosent på tre år.Årets tall fra Samordna opptak viser at totalt 108.605 personer har søkt om opptak til høyere utdanning. Det er om lag 5 prosent flere enn i fjor. Fortsatt er det flere kvinner enn menn som søker om opptak. Blant søkerne er 59,3 prosent kvinner og 40,7 prosent menn.

Blant fagene med størst økning i søkertallene er realfag, som har en økning på 8,6 prosent sammenlignet med i fjor.

– Den tydelige økningen i søkningen til realfag er det absolutt mest gledelige ved årets søkertall, sier forsknings— og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV).

Søkertallene viser en økning for mange av høyskolene utenfor de store byene.

– Det er i år relativt sett mindre økning i søkertallene i de største byene. Det betyr at institusjonene i distriktene har utviklet gode studietilbud som søkerne ønsker, sier Aasland.

Hun er svært fornøyd med at lærerjakten har gitt resultater.

– For å følge opp den økte søkningen, har vi i 2011 øremerket 375 nye studieplasser til lærerutdanningene, sier Aasland. (©NTB)