VENNESLA: Det opplyser kommunalsjef for oppvekst i kommunen, Kristin Robstad, til Fædrelandsvennen.

— Siste nytt er at vi får tidligst svar på de første prøvene mandag kveld. Omkring 20 prøver som ble tatt i helga får vi først svar på tirsdag kveld, opplyser Robstad.

Oppdaget på fredag

Det var i helga det ble kjent at det var oppdaget E.coli-smitte ved den kommunale barnehagen Smååsane i Vennesla. To barn er foreløpig bekreftet smittet.

Prøvene dyrkes fram ved mikrobiologisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand og sendes videre til Folkehelseinstituttet i Oslo.

Ifølge kommunalsjefen har sykehuset opplyst at det tar noe lenger tid å få svar på prøvene enn først antatt.

— Det finnes en rekke underkategorier av E.coli. I laboratoriet skal bakteriene gentypebestemmes, sier Robstad.

Det finnes fem forskjellige underkategorier av E.coli-bakterier. En av de mest fryktede er EHEC. Den fører til blodig diaré og kan i enkelte tilfeller gi nyresvikt.

Møter eksperter

Kommunelege Stein Stokke bekreftet søndag overfor Fædrelandsvennen at de foreløpige prøvesvarene har vist at det er en farlig variant av E.coli som er funnet.

Klokken 12 i mandag møter kommuneledelsen Mattilsynet og Folkehelseinstituttet i et møte på helsehuset hvor E.coli-utbruddet er tema. Der vil kommunen få ytterlig informasjon om hvordan utbruddet bør håndteres.Mandag holdes barnehagen åpen som normalt. Det er satt inn ekstra hygienetiltak og barnehagen har fått beskjed om å ha ekstra fokus på håndvask.

Ett av tre barn i barnehagen

Ifølge kommunalsjef Kristin Robstad ble kun 32 barn levert i barnehagen på Smååsane mandag. Barnehagen har 90 plasser fordelt på fem avdelinger. I helga ble hele barnehagen vasket ned og leker desinfisert.

Robstad har forståelse for at foreldre velger å holde barna hjemme selv om den kommunale barnehagen er gjenåpnet.

— Jeg skjønner at foreldre er bekymret. Derfor bestreber vi oss på å få ut så god informasjon som mulig, sier hun.

Ifølge kommunelege Per Kjetil Dalane knytter E.coli-utbruddet seg kun til Smååsane barnehage, og foreløpig er det kun to barn som er syke. Disse har ikke vist symptomer på alvorlige sykdom.

— Det er grunn til å være bekymret, men ingen grunn til å få panikk. Det som er viktig er å ta sine forholdsregler, sier Dalane.