HA-medlemmene, med danske Jørn Jønke Nielsen i spissen, har gått til retten for å be domstolen om å nedlegge forbud mot at de blir bortvist, pågrepet og fengslet i forbindelse med at de skal delta på en markering i lokalene til avdelingen i Stavanger 20. august.

— Dette har aldri vært prøvd for en norsk domstol tidligere, og saken vil også ha en klar, internasjonal dimensjon. Behandlingen mine klienter tidligere har fått ved ankomst i Norge, er det ikke dekning for verken i norsk lov eller i det avgjørende EU-direktivet, sier advokat Geir Jøsendal til Aftenbladet.

Krav

Mandag sendte han en begjæring om midlertidig forføyning til Oslo byfogdembete med anmodning om rask behandling. Kravet er rettet mot staten ved Utlendingsdirektoratet (UDI), som vanligvis har avgjørelsesmyndighet i slike saker, mens politiet kan ta seg av det som defineres som helt opplagte saker.

UDI har utarbeidet et rundskriv som hevder at det foreligger hjemmel for pågripelser og bortvisninger av personer i det såkalte 1%-motorsykkelmiljøet.

— Rundskrivet fra UDI strider mot både utlendingsforskriften, utlendingsloven og EU-direktivet, mener advokat Jøsendal.

De utenlandske HA-medlemmene er overbevist om at politiet vil stå klar med håndjern for å ta i mot dem på Stavanger Lufthavn Sola og ferjeleiet i Kristiansand når de kommer til Norge senere denne måneden. Da feirer Hells Angels Stavanger at det er 15 år siden de ble tatt opp som fullverdige medlemmer i den omstridte, verdensomspennende motorsykkelklubben.

Trussel

Den uvanlige begjæringen til domstolen er et forsøk på å komme norske myndigheter i forkjøpet. Så sent som i april i år foretok politiet massepågripelser av utenlandske HA-medlemmer og sympatisører på vei til en 40-årsfest i lokalene til avdelingen i Rogaland. Blant de pågrepne var også alle de 20 som nå saksøker staten for å unngå å bli arrestert igjen.

Begrunnelsen for å stanse følget var at politiet og utlendingsmyndighetene mente de utenlandske HA-gjestene på 40-årsfesten utgjorde en så stor trussel mot den offentlige sikkerhet at de kunne pågripes og bortvises etter utlendingsloven. Det ble også hevdet at Hells Angels ønsket å markere styrke overfor rivaliserende MC-grupper gjennom tilstedeværelsen av en rekke utenlandske medlemmer.

— Ingen av de 20 dette dreier seg om har noen gang begått straffbare handlinger i Norge. Siden 1990 har det vært avholdt rundt 200 Hells Angels-fester i Norge, og så vidt meg bekjent har det aldri forekommet alvorlig kriminalitet ved noen av disse, sier Jøsendal.

Blant de pågrepne i april var også medlemmer uten noe kriminelt rulleblad, i følge advokaten. Han reagerer på at politiet angivelig unnlot å foreta en lovpålagt individuell vurdering av de reisende.

— Mine klienter ønsker en avklaring før de kommer til Norge igjen. UDIs og politiets egentlige formål med bruk av bortvisning i saker som dette, er en generell motarbeidelse av motorsykkelmiljøet. Men det er det ikke hjemmel for. Som EØS-borgere har mine klienter et klart rettskrav på å kunne besøke riket. Det ligger en klage til behandling hos Utlendingsdirektoratet i forbindelse med sakene fra i vår. Norge kan ikke fortsette med sin tvilsomme praksis før klagesaken er ferdig behandlet, mener advokat Geir Jøsendal.