OSLO: Etter bordingen av konvoien som forsøkte å bryte blokaden av den palestinske blokaden, er det flere land som ønsker å gjøre nye forsøk på å komme gjennom til Gaza. Lørdag begynner den norske Palestinakomiteen å samle inn penger til et norsk hjelpeskip.

– Hvis vi kommer med et norskflagget skip, så våger vi å tro at israelerne vil oppføre seg mer anstendig og vi har tillit til at de vil gjøre det, sier komiteens leder, Line Khateeb, til NRK. Mange har allerede meldt sin interesse for å være med på en slik seiling, blant dem to stortingsrepresentanter

Overfor VG Nett bekrefter Anette Trettebergstuen (Ap) at hun ønsker å delta dersom de norske planene blir realisert. Partifelle Hadia Tajik sier i en melding på nettstedet Twitter at hun også vil være med «om summen av andre forpliktelser tillater det».

De to Ap-politikerne var blant dem som ikledde seg palestinaskjerf i stortingssalen tirsdag i protest mot den israelske militæraksjonen. Ni aktivister ble drept da skipet Mavi Marmara ble bordet av israelske soldater i internasjonalt farvann tidlig mandag morgen. Også fem andre skip ble bordet og stanset før de ble ført til israelsk havn. De fleste aktivistene, blant dem tre nordmenn, ble senere deportert.