Pracon er fylkessekretær for AUF Telemark og har skrevet bok om sine opplevelser på Utøya i fjor. Oslo tingrett dømte mandag Pracon til 180 timers samfunnstjeneste og 10.000 kroner i erstatning til ett av ofrene, melder TV 2. Pracon erkjente straffskyld for å ha slått ned en mannlig pubgjest slik at han falt i bakken, for så å fortsette å sparke ham i hodet da han lå nede.

Etterpå slo han til en kvinne som kom til for å stanse volden. Hun fikk et kutt ved neseroten og måtte sy seks sting.

— Kan ikke bortforklares

Den profilerte AUF-eren har erkjent straffskyld for hendelsene, selv om han ikke husker selve hendelsen.

- Uansett hvilken dom jeg får i morgen vil jeg godta straffen. Det jeg gjorde var galt og kan ikke bortforklares, men jeg håper vi alle tar til oss viktigheten av god hjelp etter ulykker og traumer, skrev Pracon på sin Facebook-side mandag kveld, selv om han ifølge TV 2 da hadde fått forkynt dommen.

I dommen ble det lagt vekt på at Pracon har utviklet posttraumatisk stressyndrom etter opplevelsene på Utøya.

- Typisk posttraumatisk stress

Pracons psykolog Kjell Magne Håkonsen mente i retten at opplevelsen fra Utøya kan forklare volden. Han forklarte at klienten har typiske symptomer på posttraumatisk stresslidelse.

- Det kan være en forklaring, men ikke en unnskyldning for det som skjedde, sa Håkonsen.

Han mente Pracon kan ha kommet i en situasjon der basale reaksjoner om å forsvare seg, slo inn.

— Jeg oppfatter dette helt klart som en unntakshendelse. Det som virkelig vil overraske meg, er om han fortsetter å utøve vold også senere, sa Håkonsen.

Aktor uenig i Utøya-vurdering

Aktor Eva Bergman Kvamme mente det ville være forskjellsbehandling å dømme Pracon mildere fordi han hadde vært gjennom en traumatisk opplevelse.

Hun betegnet volden som alvorlig og uprovosert og syntes det var underlig at Pracon dro på byen den dagen.

— Dersom resten av ungdommene på Utøya utøver uprovoserte voldshandlinger i nærmeste framtid, hva skal skje da? Hva med veteraner fra Afghanistan eller flyktninger som har utøvd vold? Dersom han hadde blitt dømt til samfunnsstraff, ville han fått en mildere straff enn sine likemenn, sa Kvamme ifølge Dagbladet i sin prosedyre.

- Utrolig sliten

Hendelsen fant sted på London Pub i Oslo sentrum i november i fjor, dagen etter det første åpne fengslingsmøtet mot Breivik. Pracon fortalte retten at han var utrolig sliten og under mye press disse dagene.

- Det var første gang jeg så ham i levende live etter Utøya. Jeg opplevde en veldig sterk psykisk påkjenning. Sinne, hat og mye smerte, fortalte Pracon i Oslo tingrett.

Pracon og hans advokat Bjørn Mæhlum vil ikke kommentere dommen før tirsdag morgen, ifølge TV2.