OSLO: – Jeg har en god følelse og er bemerkelsesverdig rolig. Nå skal jeg finne roen her oppe og lande litt. Det er godt å ha noen dager til å få stemningen inn i kroppen, sier Helene Bøksle på telefon til Fædrelandsvennen.

I kveld står mandalsjenta på scenen i en flyhangar på Ørlandet i Sør-Trøndelag. Sammen med seks andre artister deltar hun i den første delfinalen i Melodi Grand Prix. Helene er med i konkurransen for aller første gang, og er imponert over det voldsomme apparatet som er satt i sving.

– Da vi kom hit i går kveld ble vi møtt av programleder Per Sundnes med norsk flagg og en haug med soldater som sto i giv akt. Alle artistene har fått hver sin soldat for dette er jo en militærbase. Min soldat heter Nilsen og kommer snart og henter oss for de første prøvene, sier Helene som har seilt opp som den store favoritten i kveldens delfinale.

Her kan du høre smakebiter fra kveldens finalelåter

Gode krefter

– Å være favoritt oppleves som et klapp på skulderen når du har lagt sjelen din i låten. Det er både smigrende og hyggelig, men jeg velger å ikke tenke så mye på favorittstempelet. Her stiller alle likt og må levere det beste vi kan uansett hva som er spådd på forhånd, sier Helene som oppfordrer alle på Sørlandet til å stemme på henne.

Låten hun skal synge heter «Vardlokk» og har fulgt artisten lenge. Allerede i fjor vår fikk hun ideen til sangen som hun har skrevet sammen med sin faste pianist Sindre Hotvedt og komponist Knut Avenstroup Haugen fra Kristiansand. Teksten er det Cecilie Larsen fra Flekkefjord som står bak. Ideen bak låten er å trekke en tråd fra all musikken hun har gjort før, særlig de gamle middelalderballadene.

– En vardlokk er fra gammelt av en sang som kvinner sang for å trekke til seg gode krefter og forene menneskene. Det var bare kvinnene som kunne synge den sangen og den gikk i arv, forklarer Helene Bøksle.

Eventyrkjole

På scenen i kveld kommer hun til å bære en kjole designet av Ove Harder Finseth. Det er samme mann som designet kronprinsesse Mette-Marits brudekjole da hun giftet seg for snart ti år siden.

– Jeg har endt opp med den fineste kjolen i hele verden. Kjolen er inspirert av musikken og når jeg har den på føler jeg at den er spunnet av tråder av måneflor. Kjolen er et eventyr i seg selv og har elementer av Sørlandet i seg.

– På hvilken måte da?

– Hvis folk har vært på Lista vil de kanskje forstå hvilke farger jeg har valgt, røper Helene.

Nesten hjemme

I kveld skal hun konkurrere mot artister som Gatas Parlament, Carina Dahl og Sichelle. To av bidragene går direkte videre til finalen, mens et av bidragene går videre til sistesjansen. 29-åringen synes det er mange sterke bidrag med. Aller mest frykter hun Sie Gubba siden de er på hjemmebane på Ørlandet.

– Men jeg er faktisk nesten på hjemmebane selv. Det mangler bare en S i navnet så er jeg på Sørlandet. Det var jeg og pappa som fant ut dette i jula. Spøken er skikkelig platt, men vi har ledd veldig mye av det, sier Helene Bøksle og ler.