– Slik det ser ut nå, må folk regne med at strømprisene denne sommeren blir betydelig høyere enn i fjor, opplyser handelsdirektør i Lyse As, Ole Gabrielsen til Aftenbladet.

Hvor mye sommerstrømmen vil koste, kan han ikke si noe om. Men strømprisene er nå på vei ned etter den harde vinteren. Fra en toppnotering på 65 øre per kilowatt, er den nå 57 øre. I fjor sommer lå strømmen på 35 til 30 øre per kilowatt.– Prisen vil nok fortsatt gå litt ned, men så kan den godt stoppe på et høyt nivå, antar Gabrielsen.

Vannmangel i fjellet

Årsaken er svært lite vann i magasinene i fjellet.

Ifølge en melding fra NRK.no har det ikke vært så lite vann i norske vannmagasiner siden kriseåret 2003. Magasinene inneholder nå kun 22 prosent av kapasiteten. Så lite vann har det ikke vært i magasinene siden daværende olje— og energiminister Einar Steensnæs brukte betegnelsen «strømkrise» for syv år siden. Totalt mangler det vann tilsvarende 7.4 terrawattimer (TWh) i de nordiske kraftmagasinene, noe som tilsvarer kraftforbruket i Drammen i syv år.

Mindre snø enn normalt

”Prisen vil nok fortsatt gå litt ned, men så kan den godt stoppe på et høyt nivp

Ole Gabrielsen,

handelsdirektør i Lyse AsMagasinfyllingen vil riktig nok gå opp når snøen smelter, men det er fortsatt vel 30 prosent mindre snø i fjellet enn normalt, viser siste oversikt fra NVE.

– Folk som for eksempel kjører gjennom Sirdal ser at det er lite snø igjen og lite vann i magasinene. Men får vi utover året normalt med nedbør, blir det ingen krise i kraftforsyningen, mener Lyses handelsdirektør, Ole Gabrielsen, som ellers minner om at det alltid er vanskelig å spå været langt fram.

Men prisene blir høye i vår fordi produsentene lar være å produsere strøm. De lar vannet ligge – til både behovet og prisene er høyere. Og dermed blir vi avhengig av import av strøm fra utlandet, deriblant svensk kjernekraft.