ISLAMABAD: Den pakistanske islamisten anses som en av verdens farligste terrorister og har tatt på seg ansvaret for terrorangrep i India og Pakistan. Han skal også ha planlagt angrep mot flere mål i Europa.

Til sammen skal minst åtte mennesker ha blitt drept i angrepet i Sør-Waziristan natt til lørdag, og pakistansk etterretningstjeneste jobber med å få bekreftet at Kashmiri var blant dem.

Gruppen Kashmiri sto i spissen for, Harakat-ul Jihad Islami (HUJI), bekrefter at en av verdens ettersøkte menn er død.

– Vi bekrefter at han har blitt gjort til martyr i et amerikansk droneangrep. Verdens farao, Amerika, vil snart bli vitne til vår hevn. Fra nå av er vi fast bestemt på å bare ramme Amerika, heter det i et brev fra Abu Hanzla, som utgir seg for å være gruppens talsmann.

Kashmiri skal ha blitt drept da en amerikansk drone, et førerløst fly, avfyrte fire raketter mot et boligkompleks i landsbyen Laman nær grensen til Afghanistan, ifølge ubekreftede meldinger fra pakistanske etterretningskilder.

Ville angripe Jyllands-Posten

Kashmiri antas å være blant Al-Qaidas fremste ledere i Pakistan, og Washington hadde utlovt en 5 millioner dollar stor løsepengesum på hans hode. Siden i fjor har han stått på FNs liste over ettersøkte terrorister.

I 2009 skal han ha undersøkt muligheten for å begå flere angrep i København, og han skal også ha planlagt et terrorangrep mot den danske avisen Jyllands-Posten.

Kashmiri skal ha hatt flere møter med David Headley, som i USA har tilstått at han forberedte angrepet mot Jyllands-Posten. Terrorlederen skal ha henvist Headley til flere personer i både Storbritannia og Sverige for å planlegge den praktiske utførelsen av terroraksjonen.

Ifølge den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp har drapet stor betydning for Danmark.

– Han var meget dedikert til angrepet på Jyllands-Posten. Når han satte seg et mål, ga han ikke opp, sier forskeren til nyhetsbyrået Ritzau.

Angrep i India

Kashmiri var leder for den pakistanske gruppen Harakat-ul Jihad Islami (Bevegelsen for islamsk krig) som står på USAs liste over utenlandske terrororganisasjoner. I februar 2010 tok Kashmiri på seg ansvaret for et angrep i den indiske byen Pune. Minst 17 mennesker ble drept i angrepet på restauranten German Bakery.

Overfor Ritzau beskriver terrorforsker Ranstorp Kashmiri som en nøkkelperson i et sammensurium av islamistiske grupper i Pakistan, grupper som utgjør en parallell til Al-Qaida.

I motsetning til andre terrorister var han ikke bare opptatt av sin egen region, men derimot fast bestemt på å angripe andre land, ifølge terrorforskeren. Det var nettopp hans internasjonale nettverk som gjorde at vestlig etterretning anså ham som spesielt farlig.

Bin Ladens arvtaker?

Men terroristen, som antas å være i 40-åra, er blitt erklært død minst én gang tidligere. I september 2009 ble det meldt at han var blant de drepte i et amerikanske droneangrep i Nord-Waziristan. Kort tid senere avkreftet Kashmiri selv meldingene, da han et intervju varslet nye terrorangrep.

Hvis det stemmer at han nå er død, vil det utgjøre nok et nederlag for terrornettverket på pakistansk jord. Kashmiris død vil dermed trolig bli ansett som en stor bragd i USA, bare en drøy måned etter at etter at Al-Qaidas leder Osama bin Laden ble likvidert av amerikanske spesialsoldater nær Islamabad 2. mai.

Pakistaneren skal også, ifølge amerikanske myndigheter, ha bistått terrornettverket al-Qaida i forbindelse med terrorangrep i Pakistan, og han skal jevnlig ha hatt kontakt med al-Qaida-ledere. Kashmiri har flere ganger blitt nevnt som arvtakeren til bin Laden. (©NTB)